به گزارش راه شلمچه، انتخابات فدراسیون فوتبال همچنان حواشی خاص خود را دارد. پنجشنبه هفته گذشته (13 مرداد) نصرالله پژمانفر رئیسکمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی در برنامه تلویزیونی سلام صبح بخیر حاضر شد و موارد مهمی را درباره انتخابات فدراسیون فوتبال و وضعیت تایید صلاحیتها مطرح کرد. او گفت: در همان زمانی که موضوع ویلموتس پیش آمد ما پرونده تشکیل دادیم و گزارشهای دقیقی تنظیم کردیم. وزیر وقت در آن زمان به همراه رؤسای فدراسیون و اعضای هیئترئیسه وقت در جلسهای در کمیسیون حضور پیدا کردند. آنها این مسئله را به ما اعلام کردند که اگر شما ورود کنید، این به معنای دخالت حاکمیت و دولت در فوتبال است و پرونده مسیرش عوض میشود و جریمه به ما تعلق میگیرد. در آن جلسه قول دادند که تلاش خواهند کرد تا تبرئه شویم و هیچ جریمهای به این موضوع نباشد، به شرط اینکه دستگاههای نظارتی سکوت کنند ولی این حیله بود که در این مسئله انجام شد و نتیجه آن رای قطعی و ضرر و زیان هنگفت بود.
وی اشاره کرد: چیزی که مسلم است، باید کار قضایی انجام دهیم و با ادله صحبت کنیم. اینکه افراد در نوع قرارداد دخالت داشتهاند و اینکه فردی مسئولیتی در میراث فرهنگی داشته و به وزارت ورزش آمده است و اینکه تبانی بوده است یا خیر، مسیرش را طی میکند. چیزی که مسلم است، سو مدیریت است که در این مسئله اتفاق افتاده است و همینکه مسیر پیگیریهای دستگاههای نظارتی را با این حیله منحرف کردند، دلالت بر این دارد که این افراد شایستگی در این موضوع ندارند. کسی که میخواهد مسئولیت بپذیرد باید احراز صلاحیت شود، کسی که پرونده مفتوح دارد احراز صلاحیت نمیشود. ممکن است متهم نباشد ولی احراز صلاحیت هنوز نشده است. پروندهای دیگر هم در ارتباط با موضوعات دیگر وجود دارد. این خطای بزرگی است کسی که در این مسیر حضور دارد، اجازه داده شود در انتخابات شرکت کند. ما ورود پیدا میکنیم و حتما اگر چنین اقدامی انجام شود، در مسیر ابطال آن جلو خواهیم رفت.
اقدام غیرحرفهای برخی بازیکنان فوتبال
اظهارات رئیسکمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی و پیشتر از آن قاضی زاده دیگر نماینده مجلس شورای اسلامی واکنش برخی بازیکنان فوتبال را به دنبال داشت. آنها در اقدامی عجیب و دور از رفتار حرفهای متن مشترکی را در صفحات اجتماعی خود منتشر کردند. در این متن آمده بود: « ما سربازان تیم ملی فوتبال ایران، امیدواریم آقایان احسان قاضیزادههاشمی و نصرالله پژمانفر، وقت خود را صرف معیشت و مشکلات اقتصادی مردم کنند و اجازه بدهند فوتبالیها در مورد فوتبال تصمیم بگیرند. خواهش ما این است که اعضای محترم مجمع فدراسیون، تصمیمی بگیرند که اسم ایران و آبروی فوتبالمان در جام جهانی حفظ شود و بتوانیم شادی را به مردم عزیزمان هدیه دهیم. در جام جهانی قبلی تیم ملی در کمال آرامش توانست بهترین نتایج تاریخ را کسب کند. امیدواریم عزت و آرامشی که از بین رفته است، دوباره به فدراسیون فوتبال بازگردد.» خبرگزاری تسنیم در گزارشی که بامداد جمعه 14 مردادماه روی خروجی خود قرار داد، مدعی شد ادبیات برخی بازیکنان فوتبال شبیه ادبیات مهدی تاج است. در بخشی از این گزارش آمده بود: مشابه همین ادبیات را قبلاً و در چند مورد از سوی مهدی تاج دیده بودیم. زمانی که بحث اجرای قانون منع به کارگیری بازنشستگان بود و تاج علیه احسان قاضیزادههاشمی مصاحبهای انجام داد و گفت «نمایندگان مجلس به جای فوتبال مشکل گوشت را حل کنند». حال آنچه این بار در ادبیات متن منتشر شده از سوی برخی ملیپوشان دیده میشود، مشابه همان ادبیات و موضع مهدی تاج است و جالب اینکه این موضعگیری درست زمانی شکل گرفته که نمایندگان مجلس در حال اجرای نقش نظارتی خود هستند.
هشدار دبیر فدراسیون به بازیکنان تیم ملی
حسن کامرانیفر دبیر فدراسیون فوتبال نیز روز جمعه 14 مرداد در گفتوگو با سایت فدراسیون فوتبال بابت اقدام مشترک برخی بازیکنان تیم ملی فوتبال، انتقاداتی را متوجه آنها کرد.
کامرانی فر گفت: خواسته صریح فدراسیون فوتبال از اعضاى تیم ملی رعایت اخلاق حرفهاى و عدم ورود به بخشهاى دیگر و موضعگیرى درخصوص مسائلی است که در حوزه مسئولیت بازیکن قرار نمیگیرد. تفرقه و دو دستگی در تیم ملی خط قرمز ماست و آن را تحمل نخواهیم کرد. بازیکنان تیم ملی ممکن است نگرانیهایى داشته باشند که بخشی از آنها به حق باشد، اما این موضوعات باید در جاى خودش و بین اعضاى خانواده مطرح شود و بعضی اقدامات و رفتارها قابل قبول نیست.
وی افزود: جا دارد از نقش حمایتی مجلس در تصویب و تخصیص کمکهاى دولتی خصوصاً به منظور حمایت از تیم ملی و پیگیرى پاداش ملیپوشان قدردانى کنیم. زمانى که مجلس در تخصیص کمکهاى دولتی به فدراسیونها کمک میکند، ما نیز پاسخگویی در زمینه نحوه هزینه کردن اعتبارات دولتی به مجلس را وظیفه خود میدانیم که این نه مداخله بلکه وظیفه نظارتی نمایندگان مردم است.
تاج طبق قوانین فیفا باید رد صلاحیت شود
بررسی اتفاقات اخیر نشان میدهد یک جریان خاص با نفوذ در میان برخی بازیکنان فوتبال تلاش دارد آنها را ناخواسته وارد بازی انتخاباتی کند تا در نهایت گزینه مطلوب شان روی صندلی ریاست فدراسیون فوتبال بنشیند غافل از اینکه مقررات انتخاباتی فدراسیون جهانی فوتبال (فیفا) با صراحت تاکید دارد، افراد که دارای پروندههای قضایی در جریان با طرح اتهام قضایی هستند، نمیتوانند در انتخابات شرکت کنند. فدراسیون جهانی فوتبال در دستورالعمل بررسی صلاحیت افراد جهت شرکت در انتخابات و در موضوع تعیین صلاحیت نامزدهای ریاست به صراحت تاکید دارد، افرادی که دارای پروندههای قضایی در جریان هستند و به طور رسمی متهم شدهاند یا اقدامات قضایی موقت علیه آنها آغاز شده، دارای شرایط لازم برای تایید صلاحیت و حضور در انتخابات نیستند.
به گزارش خبرگزاری ایسنا در بند 2 ردیف صلاحیتهای این دستورالعمل آمده «هنگامی که یک نامزد به طور رسمی متهم شود و یا اقداماتی قضایی موقت در ارتباط با او انجام شد، کمیته انتخابات تصمیم میگیرد، حتی اگر رای نهایی هم صادر نشده باشد، صلاحیت نامزد مذکور را رد نماید...»
این دستورالعمل در انتخابات ریاست فدراسیون جهانی فوتبال لازمالاجرا بوده و متن کامل آن نیز در سایت فیفا موجود است.درباره برگزاری انتخابات فدراسیونهای عضو فیفا نیز این دستورالعمل توصیه به اجرا شده است.
فیفا تاکید میکند که این رد صلاحیت دلالت بر داوری در مورد نامزد یا پرونده مربوط به او در برابر دستگاههای قضایی یا انضباطی ندارد. این اقدام فیفا به دلیل لزوم حفظ اعتبار و اقتدار این سازمان است، چرا که سران فوتبال علاقهای به فعالیت افرادی که ممکن است در آینده متهم شوند یا به هر دلیلی سابقه خوبی نداشته باشند، ندارد.
یکی از نامزدهای صندلی ریاست مهدی تاج، رئیسمستعفی فدراسیون فوتبال است که سال ۹۸ به علت بیماری قلبی از سمت خود کنارهگیری کرد اما بعد از این ماجرا، تاج و اعضای هیئترئیسه وقت به علت عقد قرارداد با مارک ویلموتس که علاوهبر غرامت سنگینی که روی دوش فوتبال ایران گذاشته، با شبهات بسیاری هم همراه بود، دارای پرونده قضایی مفتوح فراوان در دستگاه قضایی هستند. سازمان بازرسی کل کشور از دو سال قبل، این پرونده را مفتوح نگه داشته و در انتظار صدور رای نهایی دادگاه CAS بوده است. پروندهای که همچنان باز است و علاوهبر آن در پروندههای دیگری نیز محکومیتهایی صورت گرفته و موضوع اتهامی در مرحله رسیدگی در تجدیدنظر است. با توجه به اینکه فیفا به عنوان نهاد بالادستی فدراسیون فوتبال ایران است و رعایت مقررات آن بر همه کشورهای عضو لازم است، به نظر میرسد حضور مهدی تاج در انتخابات پیش رو با تضادهای قانونی در فیفا نیز همراه است.