انتخابات پرمناقشه ریاستجمهوری آمریکا بهطرز قابل ملاحظهای، خاطره انتخابات ریاستجمهوری ایران در سال ۸۸ را زنده کرد.
آنچه پای انتخابات ۸۸ ایران را به انتخابات ۲۰۲۰ آمریکا باز کرد طیفی از شباهتها، تفاوتها و تناقضات بود که در مقایسه بین این دو انتخابات خود را نشان میداد.
مهمترین شباهت انتخابات ۲۰۲۰ آمریکا و ۸۸ ایران، رفتار کاندیداهای بازنده دو انتخابات است. زمزمههای تقلّب پیش از برگزاری انتخابات و اعلام پیروزی قبل از پایان شمارش آراء اتفاقی بود که سال ۸۸ از سوی کاندیدای شکستخورده انتخابات یعنی میرحسین موسوی رخ داد و در انتخابات ۲۰۲۰ آمریکا نیز از سوی دونالد ترامپ رئیسجمهور این کشور صورت گرفت.
اعلام پیروزی در انتخابات از سوی موسوی
با این تفاوت که ترامپ، اعلام پیروزی نهایی نکرد و مدعی شد که در آستانه پیروزی نهایی، آراء او بهطرز عجیبی بهسمت رقیب برگشته است.
رفتار دو طرف، شباهتهای دیگری نیز دارد، از جمله اینکه موسوی و ترامپ هر دو زیر بار نتیجه انتخابات نرفتند، با این تفاوت که در سال ۸۸ موسوی حاضر نشد به ساختارهای قانونی رجوع کند، اما ترامپ بارها اعلام کرده است که به نهادهای قانونی کشور شکایت خواهد برد.
از شباهتهای رفتاری موسوی و ترامپ که بگذریم، به تناقضهایی میرسیم که باز هم پای انتخابات ۸۸ را بهوسط میکشد. اتفاق غیرمنتظرهای که در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا رخ داد، رفتار رسانههای بیگانه در قبال انتخابات آمریکا و واکنش آنها به زیر سؤال بردن انتخابات توسط ترامپ بود. رفتاری که در تناقض ۱۸۰ درجهای با رویهای است که همین رسانهها نسبت به انتخابات سال ۸۸ ایران اتخاذ کردند.
جمله معروف هیلاری کلینتون وزیر خارجه آمریکا در زمان انتخابات ۸۸ ایران مبنی بر اینکه «توییتر میخواست برای یکسری تعمیرات کارش را متوقف کند اما از او خواستیم فعلاً (بهخاطر اثرگذاری بر اعتراضات ایران) این کار خود را به تعویق بیندازد!» به خوبی اثرگذاری و جهتگیری رسانههای آمریکایی را نسبت به انتخابات ریاستجمهوری ایران نشان میدهد.
این در حالی است که همین رسانهها به محض اینکه ساز مخالف ترامپ و ادعای تقلب از سوی او را دیدند کاملاً آشکارا به بایکوت او روی آوردند و حتی پخش زنده سخنان او را قطع کردند.
توییتر به توییتهای ترامپ برچسب «اطلاعات نادرست زد» زد و او را تهدید به تعلیق حساب کاربری کرد.
فیسبوک نیز صفحهای که برای اعتراضات خیابانی تشکیل شده بود و طی ۲۲ ساعت ۳۰۰ هزار عضو جذب کرده بود را مسدود کرد. صفحهای که چه بسا، طی چند روز فعالیت، دهها میلیون عضو جذب میکرد و زمینه خوبی را برای اغتشاشات خیابانی فراهم میآورد. اتفاقی که در سال ۸۸ به راحتی در ایران رخ داد و فیس بوک و توییتر نه تنها مانع از چنین فعالیتهایی نشد، بلکه به چنین اقداماتی نیز پر و بال دادند تا جایی که ایران را ۸ ماه درگیر آشوب و التهاب کرد تا جایی که به گفته رهبر معظّم انقلاب، کشور را تا لبه پرتگاه پیش برد.
بایکوت کاندیدای بازنده انتخابات به شبکههای تلویزیونی آمریکا هم کشیده شد و «ای بی سی» ، «سی بی اس»، و «ان بی سی» در حالی که ترامپ در کاخ سفید در حال نطق زنده بود و از تقلب در انتخابات سخن میگفت، پخش زنده سخنان او را قطع کردند!
رسانههای ضدایرانی فارسیزبان هم از قافله تناقضگویی عقب نماندند. بیبیسی که سال ۸۸ خط ادعای تقلب را پررنگ میکرد در قبال انتخابات آمریکا، رویه دیگری را در پیش گرفت. بیبیسی سخنان ترامپ مبنی بر تقلب در انتخابات را «ادعای بیاساس» نامید. همین موضوع تأسف خبرنگار سابق این رسانه انگلیسی را برانگیخت.
بیبیسی پا را فراتر نهاد و نگران لطمه به افکار عمومی شد و به نقل از ناظران بینالمللی اینطور مطرح کرد که ادعاهای بیمبنا درباره تقلب در انتخابات به اعتماد عمومی ضربه میزند»!
انتخابات ۲۰۲۰ آمریکا حُسن بزرگی را برای جامعه ایران در بر داشت. ایرانیان این فرصت را پیدا کردند تا بهعنوان یک ناظر بیرونی، اولاً ادعاهای مدعیان آزادی بیان و دموکراسی را به تماشا بنشینند، ثانیاً نسبت به استانداردهای دوگانه رسانههای بیگانه درقبال وقایع ایران و کشورهای غربی، تأمل کنند، ثالثاً با یادآوری وقایع سال ۸۸ بیش از گذشته به خیانت ادعای تقلّب زودهنگام در انتخابات و ضربههای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی که فتنه به کشور وارد شد، پی ببرند.
منبع؛ فارس