به گزارش راه شلمچه، علیرضا ناجی در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا، با اشاره به خطر افزایش تصاعدی و انفجاری کرونا با سویه اُمیکرون، اظهارداشت: واریانت جدیدی را که به نام اُمیکرون وارد کشور شده، باید به دلیل خصوصیاتی که دارد، بسیار بسیار جدی در نظر بگیریم. از نظر میزان انتقال و سرعت شیوع حتی اگر بخواهیم آن را با دلتا که انتقالپذیرترین واریانتی بود که شناسایی شد، مقایسه کنیم، میبینیم که میزان انتقال و سرعت شیوع اُمیکرون از دلتا هم بیشتر است.
سرعت بالای اُمیکرون نسبت به دلتا در ایجاد یک پیک
ناجی افزود: در برخی مناطق در انگلستان دیده شده که تعداد افرادی که به اُمیکرون مبتلا میشوند، در هر کمتر از دو روز دو برابر میشود که به این معناست که این واریانت سرعت بسیار بالایی دارد. این دو برابر شدن در مناطقی که اکثر افراد واکسن هم تزریق کردهاند، دیده شده است. در عین حال اگر اجازه دهیم که اُمیکرون آزادانه بچرخد میتواند سریعتر از دلتا یک پیک را به وجود آورد؛ یعنی بسیار بسیار سرعت بالایی دارد. در عین حال با توجه به خصوصیاتگریز از سیستم ایمنی که دارد و شاهدیم که هم در افرادی که واکسن تزریق کردند و هم کسانیکه قبلا به کرونا مبتلا شدند، نسبت به ابتلا به این واریانت حساس هستند باید این واریانت را جدی گرفت.
خطر ترکیب اُمیکرون و دلتا
وی ادامه داد: مطالعات نشان داده است که این واریانت واکسن را ضعیف کرده است، به طوری که حتی درباره فایزر، دیده شده که اُمیکرون اثرات آن را نزدیک به ۴۱ برابر کاهش میدهد، در حالی که این واکسن در برابر دلتا ۲۰ برابر ضعیف شده بود. بنابراین باید این سویه را جدی گرفت؛ چراکه این خطر هم وجود دارد که هرچقدر اُمیکرون بچرخد، باتوجه به سرعت رشد و واکسنگریزی که دارد، حتی میتواند به ظهور واریانتهای خطرناکتر منجر شود. در عین حال امکان تغییر خود ویروس هم بر اثر چرخش وجود دارد. همانطور که درباره دلتا هم شاهد بودیم که از زمانیکه در هندوستان ایجاد شد تاکنون
۲۵ زیرشاخه پیدا کرده که یکی از آنها دلتاپلاس با میزان انتقال بیش از دلتا است. درباره اُمیکرون هم با اینکه هنوز چیزی از ظهورش نگذشته، سه زیرشاخه از آن میشنویم. حال باید مطالعات درباره آن وسیعتر شود. در عین حال باتوجه به اینکه اُمیکرون و دلتا به طور همزمان گردش میکنند، خطر نوترکیبی آن با دلتا هم وجود دارد که شاید منجر به واریانتی بسیار خطرناکتر شود.
تزریق دُز سوم از نان شب واجبتر است
این ویروس شناس با بیان اینکه باتوجه به این شرایط باید احساس خطر کرده و تمام اقداماتمان را جهت پیشگیری از گردش ویروس انجام دهیم، گفت: طبق توصیهها مردم باید ماسک استفاده کرده، فاصله اجتماعی را رعایت کرده، در تجمعات وارد نشویم و اگر وارد شدیم، محیط تهویه مناسب داشته باشد، اگر تهویه مناسبی وجود نداشت، فاصلهها را حتما رعایت کنیم. در عین حال دولت هم باید محدودیتهایی را ایجاد کند که بتواند گردش ویروس را کاهش دهد.
ناجی افزود: در کنار همه این موارد واکسیناسیون هم نکته مهمی است. باید واکسیناسیون را تکمیل کنیم و تزریق دز بوستر را هم فراموش نکنیم. در شرایط فعلی تزریق دز بوستر واکسن از نان شب هم واجبتر است. مطالعات نشان داده است که هرچند اثربخشی واکسنها کاهش یافته، اما زمانیکه دز سوم یا یادآور تزریق میشود، این اثربخشی میتواند افزایش یابد. بنابراین تزریق دز بوستر بسیار مهم است با این اصل که بتوانیم از واکسنهایی استفاده کنیم که اثربخشی بالاتری داشته باشند.
آموزش مجازی و دورکاری کارکنان بازگردد
وی با بیان اینکه دولت برای پیشگیری از شیوع اُمیکرون باید محدودیتهایی مانند آموزش مجازی، دورکاری کارکنان و... را بازگرداند، اظهارداشت: عاقلانه است که این اقدامات انجام شود. در عین حال نباید به این نگاه کنیم که در حال حاضر وضعیتمان آبی است. ما یک سناریو و خاطره بسیار بدی را برای آلفا و دلتا در پیک چهارم و پنجم داریم. آن زمان هم میدانستیم که واریانتهای آلفا و دلتا وارد شدهاند، اما جلوگیری نکردیم و ویروس مانند دومینو تمام شهر و استانهای کشور را گرفت. در عین حال هشدار میدهم که ایمنی مطلوبی که در حال حاضر از کووید تصور میکنیم، فقط به دلیل واکسیناسیون هم نیست، بلکه به دلیل گردش بسیار بالای ویروس به قیمت از دست رفتن جانهای بسیار و آلوده کردن بسیاری از افراد ایجاد شده است. بنابراین تعداد بالای واکسیناسیون و گردش بسیار بالای دلتا در کشور منجر به این وضعیت شده و باید هوشیار باشیم. جان مردم باید برایمان ارزش داشته باشد، باید محدودیتها بازگردد و اجازه ندهیم که اُمیکرون بچرخد.
خطر شیوع انفجاری اُمیکرون
رئیسمرکز ویروسشناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با بیان اینکه بنابراین خطر افزایش شیوع تصاعدی و انفجاری بیماری در کشور با سویه اُمیکرون وجود دارد، گفت: باید توجه کرد، باتوجه به اینکه به تازگی واکسیناسیون را انجام دادیم و در عین حال پیک چهارم و پنجم را پشت سر هم از اسفند سال گذشته تاکنون داشتیم و گردش بالایی از ویروس را در کشور داشتیم، ممکن است نسبت به سایر کشورها پیک بلندی را نبینیم، اما باز هم کاملا قابل پیشبینی نیست و دلیل نمیشود که کاملا شرایط را آزاد بگذاریم، باید جلوی گردش اُمیکرون را بگیریم.
ناجی درباره برخی اظهارات مبنی بر خفیف بودن اُمیکرون و کشندگی کمتر آن، بیان داشت: شاید بر اساس اطلاعات کنونی اینطور به نظر بیاید که ویروس خفیف است، اما باید صبر کنیم و اطلاعات مناسب را دریافت کنیم تا ببینیم چه وضعیتی دارد. در عین حال گردش بالای ویروس همانطور که گفتم خطر بروز واریانتهای دیگر و ترکیب با سایر سویهها را دارد که میتواند بسیار خطرناک باشد.
علائم اُمیکرون
وی درباره علائم اُمیکرون نیز گفت: علائمی که تاکنون از اُمیکرون دیده شده، مانند سرماخوردگی و داشتن سردرد، آبریزش بینی، عطسه، خستگی بدن و... است. علائمی مانند سرفه شدید یا از دست دادن حس بویایی و چشایی از جمله مواردی است که به ندرت در آن مشاهده شده است.
لزوم ردیابی و قرنطینه هوشمند برای کنترل اُمیکرون
معاون بهداشت ستاد کرونای استان تهران درباره اجرای طرح شهید سلیمانی به ایسنا گفت: این طرح دارای چندین بعد نظارتی، حمایتی و... بود و هر جزء به بخشی سپرده شد. تاکنون پنج فاز از این طرح عملیاتی شده است و اکنون وزارت بهداشت، ستاد کرونا و وزارت کشور در حال تدوین دستورالعمل فاز ششم هستند. معمولا در هر پیکی یکی از فازها عملیاتی میشود البته ان شاءالله که دیگر پیکی نداشته باشیم اما درصورت وقوع؛ درحال برنامهریزی برای پیک ششم هستند. علیرضا اولیایی منش تاکید کرد: فاز مهم طرح شهید سلیمانی ردیابی بیماران است و باید در فاز ششم از روش سنتی ردیابی بیماران خارج شده و به ردیابی و قرنطینه هوشمند برسیم. الان در کشور چین با یک دستگاه موبایل فرد آلوده را ردیابی میکنند و اگر ما بخواهیم با روش سنتی کار کنیم موفق نخواهیم بود. اضافه کردن ردیابی و قرنطینه هوشمند سبب میشود فاز ششم طرح شهید سلیمانی از دورههای قبلی موفقتر شود.