به گزارش راه شلمچه، ساختمان برجی وزارت خارجه روسیه در مسکو روز پنجشنبه و جمعه میزبان هیئت بلندپایه ایرانی به ریاست «علی باقری» معاون سیاسی وزیر امورخارجه بود. علی باقری که پس از سفر اروپایی خود وارد فرودگاه مسکو شده بود، در بدو ورود اعلام کرد مذاکرات درباره لغو تحریمهای «ظالمانه و غیرقانونی» امریکا با حضور سه کشور اروپایی، چین و روسیه از سر گرفته خواهد شد. علی باقری که برای دیدار و گفتوگو با مقامات روسی، شامگاه پنجشنبه با استقبال سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه وارد مسکو شده بود، از برنامه خود برای دیدار با مقامات روسی خبر داد و افزود: «براساس توافق به دست آمده، گفتوگوهای جدید هستهای از حدود یک ماه دیگر دوباره از سر گرفته میشود.»
باقری روز جمعه هم با «سرگئی ریابکوف»، همتای خود و مذاکرهکننده ارشد روسها درباره ساز و کارهای لغو تحریمهای غیرقانونی علیه ملت ایران رایزنی کرد. پس از این دیدار، «سرگئی ریابکوف»، معاون وزیر خارجه و مذاکرهکننده ارشد روسیه گفت: «مسکو دغدغهها و الزامات جمهوری اسلامی ایران را برای از سرگیری گفتوگوها با ۱+۴ درک میکند. »مذاکرهکننده ارشد روسیه با بیان اینکه مسکو حامی از سرگیری گفتوگوهای ایران و ۱+۴ است، تأکید کرد: «مطمئن هستم با همفکری یکدیگر درباره زمان از سرگیری و نیز ساز و کار گفتوگوها به توافق خواهیم رسید.»
بازگشت ایران به مذاکره تا اوایل آذر
دیدار باقری با مقامات روس در مسکو پس از دیدارهای اخیر او با مقامات اروپایی در بروکسل صورت گرفت. با وجود برخی گمانهزنیهای رسانهای از چارچوب مذاکرات هستهای ایران با سه کشور اروپایی در بروکسل، سفر باقری نشان داد که ایران همچنان مذاکرات هستهای را با حضور روسیه و چین دنبال خواهد کرد. او در جریان دیدارهای اروپایی خود در توئیتر نوشت:«گفتوگویی جدی و سازنده با انریکه مورا در مورد عناصر ضروری مذاکرات موفق داشتم.» وی افزود: «توافق کردیم پیش از پایان ماه نوامبر مذاکرات را شروع کنیم. تاریخ دقیق هفته بعد اعلام خواهد شد. »اداره کل اطلاعرسانی و امور سخنگویی وزارت امور خارجه ایران هم اعلام کرد: «معاون سیاسی وزیر امور خارجه با آقای مورا در خصوص لغو مؤثر تحریمها و پایبندی سایر طرفها به تعهدات خود رایزنی کرد.»
همچنین سخنگوی امور خارجی اتحادیه اروپا روز جمعه با مثبت ارزیابی کردن دیدار اخیر معاون وزیر امور خارجه ایران و معاون مسئول سیاست خارجی این نهاد، از تلاش برای تعیین تاریخ بازگشت به مذاکرات وین خبر داد. «پیتر استانو» گفت: «میتوانم تأیید کنم که این دو مقام دیدار مفیدی داشتند. این دیدار به تعیین مسیری به سمت ازسرگیری مذاکرات در وین کمک کرد. »این دیپلمات اروپایی افزود، «جوزف بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگکننده امور برجامی و تیم وی بهشدت در تلاش برای شروع مجدد گفتوگوهای وین در اسرع وقت بودهاند. استانو افزود: آنها همچنان مشغولند و در تلاش با دیگر شرکای خود بهدنبال تعیین تاریخی برای گردهمایی دوباره در وین در سریعترین زمان ممکن هستند.
همزمان با حضور و رایزنی هیئت ایرانی در مسکو، سخنگوی وزارت خارجه چین هم گفت: پکن از اعلام بازگشت ایران به مذاکرات وین قبل از پایان نوامبر استقبال و از دعوت ایران برای سفر رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی قدردانی میکند. «وانگ ون بین»، روز پنجشنبه در کنفرانس گفت:«ایالات متحده باید سیاست اشتباه خود را مبنی بر «فشار حداکثری» بر ایران به طور کامل اصلاح کند.»
لغو تحریمها، شرط ایران
توافق برای بازگشت به وین تا اوایل آذرماه در حالی است که ایران همچنان بر مواضع و شرایط خود برای از سرگیری مذاکرات تأکید کرده است. در دیدار مقامات روسی و ایرانی، دو طرف تأکید کردند: گفتوگوهای جدید تنها در صورتی موفقیتآمیز خواهد بود که به لغو تحریمها و اجرای تمام و کمال تعهدات طرفین منجر شود. علی باقری با اشاره به دیدگاههای مشترک دو طرف گفت:« لازم است دیگر اعضای اروپایی 1+4 نیز به تعهدات خود پایبند باشند و برای لغو تحریمهای غیرقانونی تلاش کنند. باقری کنی با بیان اینکه تهران در مذاکرات جدید وین برای لغو تحریمهای ظالمانه علیه ملت ایران به دنبال کسب نتیجه ملموس برای مردم کشورمان است، گفت: روسیه و چین نیز از مذاکرات «نتیجه محور» از ایران حمایت کردهاند. وی گفت: الزامات و اقتضائاتی را که بایستی از نظر ما رعایت بشود، در این گفتوگوها مطرح کردیم و قرار شد که ایشان (مورا) این نگاه و مؤلفهها را با طرفهای دیگر در گروه ۱+۴ مطرح کند.
برای ایران کسب نتایج از مذاکرات وین و لغو تحریمها بسیار تعیینکننده است، از همین رو معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران تصریح کرد که تضمین برای عدم تکرار بدعهدی و رفتارهای غیرقانونی طرفهای مقابل خواسته غیرقابل چشمپوشی جمهوری اسلامی ایران است..
توپ در زمین امریکا
تأکید تهران بر لغو تحریمها در شرایطی عنوان شده که توان هستهای ایران با غنیسازی 60 درصدی اورانیوم در بالاترین سطح خود از زمان آغاز فعالیتهای صلحآمیز هستهای است. همین توسعه هستهای با نگرانی فزاینده غرب و بهویژه امریکا روبهرو شده و دوشنبه گذشته، 3 آبان، راب مالی، نماینده ویژه دولت جو بایدن در امور ایران گفت که مذاکرات ایران با قدرتهای جهانی برای نجات برجام در مرحلهای بسیار حساس است. او گفت که شرکای امریکا نسبت به سرعت و مسیر پیشرفت فعالیتهای اتمی ایران نگرانی عمیق و فزایندهای دارند و بیصبری نسبت به ازسرگیری مذاکرات احیای برجام در حال افزایش است. بلافاصله پس از دیدار هیئت ایرانی با مقامات اروپایی و روسی نیز، مشاور امنیت ملی امریکا از دیدار و رایزنی روز شنبه رئیسجمهور امریکا با رهبران آلمان، انگلیس و فرانسه پیرامون ایران و برجام خبر داد. در این ارتباط گفته شده که جو بایدن در حاشیه اجلاس گروه 20 روز شنبه با رهبران سه کشور اروپایی مذکور درباره ایران دیدار و رایزنی میکند. «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی کاخ سفید هدف از این دیدار را دستیابی به «موضع مشترک مذاکرهای» پیرامون نحوه رسیدگی به موضوع برنامه هستهای ایران اعلام کرد. به نظر میرسد که با اعلام آمادگی ایران برای بازگشت به میز مذاکره، حال مقامات واشنگتن بهدنبال هماهنگ کردن مواضع خود با متحدان اروپایی درباره ایران و توافق هستهای هستند. در واقع پس از اعلام زمان از سرگیری مذاکرات با اعضای ۱+۴ از سوی ایران، حال باید منتظر بود تا واکنش عملی طرفهای غربی درباره شریط ایران را سنجید و دید که آیا دولت بایدن حاضر است با ارائه امتیازاتی، به دیپلماسی و گفتوگوها جان دوبارهای ببخشد.
جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید در پاسخ به سؤال خبرنگاری درباره اظهارات مذاکرهکننده جدید ایران و اعلام از سرگیری مذاکرات تا قبل از نوامبر بدون اشاره به طرح امریکا برای از سرگیری مذاکرات، گفت که تصمیمگیری در مورد دور بعدی مذاکرات را به مذاکرهکنندگان واگذار میکنم. وی تصریح کرد که تصمیمگیری در مورد اینکه گامهای بعدی چه باید باشد را به اروپاییها و مذاکرهکنندگان واگذار میکنیم. این در حالی است که ایران بارها شرایط خود را برای مذاکرات اعلام کرده است. ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه امریکا نیز در واکنش به اظهارات مقامات ایران با بیان اینکه ما آماده بازگشت به وین هستیم، افزود: معتقدیم بازگشت فوری به برجام و اجرای تفاهمنامهای برای بازگشت متقابل به پایبندی دوجانبه به برجام از طریق به اتمام رساندن مسائل اندک باقیمانده بعد از دور ششم گفتوگوها در ژوئن امکان پذیر است. وی تأکید کرد مذاکرات باید روی نهایی کردن تعداد کمی از موضوعات باقیمانده در پایان دور ششم مذاکرات در ژوئن متمرکز شود. این موضعگیری سخنگوی وزارت خارجه امریکا نشان داد که واشنگتن همچنان برای بازگشت به برجام دارای تردیدهایی است. کمتر از چند ساعت پس از اعلام آمادگی سخنگوی وزارت خارجه امریکا برای بازگشت به مذاکرات وین، امریکا روز جمعه تحریمهای جدیدی را علیه ایران اعمال کرد که این تحریمها چهار فرد و دو نهاد را به لیست تحریمهای امریکا اضافه میکند؛ تحریمهایی که بزرگترین مانع پیشبرد مذاکرات است و ایران نیز بارها بر لغو آن تأکید کرده است. نقش امریکا در بنبست مذاکرت هستهای از سوی نشریه امریکایی ویک نیز مورد توجه قرار گرفته و این نشریه طی یادداشتی به قلم «جوئل ماتیس» گفت: ایران روز چهارشنبه اعلام کرد که برای احیای توافق هستهای، دوباره به مذاکرات خواهد پیوست. اکنون نوبت [جو] بایدن [رئیسجمهور امریکا] است که تلاشی همراه با حسن نیت برای احیای توافق هستهای انجام دهد. سؤال اینجاست که آیا او از این فرصت استفاده خواهد کرد؟»
منبع: روزنامه جوان