به گزارش راه شلمچه، فرشاد مؤمنی استاد دانشگاه علامه طباطبایی در نشست مؤسسه مطالعات دین و اقتصاد گفت: از سوراخ شوک حاملهای انرژی، نرخ ارز و بهره، باید چند بار گزیده شویم!؟ آیا باید باز هم از نو تست کنیم. اینطور که مقامات گرامی میگویند میخواهند باز هم این مسئله را آزمون کنند. میتوانم درک کنم که این غوغاسالاری که مافیاها ایجاد میکنند، مسئولان و اطرافیانش را گیج کرده است. آنها اولویتها را گم کردهاند. اکنون میخواهم صمیمانه و خیرخواهانه و خاضعانه به آقای رئیسجمهور بگویم که آیا شما میدانید که بعضی از مقامات کلیدی اقتصادیتان در همین دو، سه هفته اخیر، بیش از سی جلسه برای زمینهچینی درخصوص افزایش قیمت ارز و قیمت بنزین تدارک دیدهاند. شما این را میدانید!؟ اگر میدانید، 10 اشکال و اگر نمیدانید 100 اشکال دارد؛ چرا که شما با شاقول آن وعدهها و تعهداتتان باید این سیاستها را تنظیم کنید. آقای پزشکیان با این شیوه اداره حکومت که اسمش شیوه اداره چرتکهای - حجرهای اقتصاد ملی است، شما دیگر متخصص اقتصاد لازم ندارید. هرکسی را هر جایی دلتان میخواهد منصوب کنید.
وی خاطرنشان کرد: حیرتانگیز است و دیگر نمیدانیم باید چگونه با مقامات گرامی صحبت کنیم. کل حرف ما به بیان تخصصی دراین جلسه این خواهد بود که به آقای پزشکیان بگوییم که تا زمانی که به ریاست جمهوری نرسیده بودید، کسی سابقه دروغگویی و فساد از شما نداشت، شما شرافتت را گرو گذاشتی و تعهد دادی که سراغ شوک درمانی نخواهی رفت و اکنون هم سقف مطالبه ما از رئیسجمهور محترم این است که تعهدش را عمل کند.
مؤمنی افزود: شما شرافتت را گرو گذاشتی، با مردمت عهد بستی و گفتی کاری که فرودستان و طبقه متوسط را با فشارهای جدید شدت یافته روبهرو کند، را نخواهم کرد. اما از روزی که ایشان انتخاب شد، هرکسی که اطراف خود جمع کرد و به هرکسی در حیطه اقتصادی به او پست داد، خلاف تعهدات حرف میزنند و عمل میکنند. برخی مسئولان، بسیار ساده فریب گروههای غیرمولد و مافیاها را میخورند و بسیار ساده از منافع آنها با حسن نیت پشتیبانی میکنند.
وی با تأکید بر اینکه این مسائل نشاندهنده این است که از همین آغاز کار، نهاد قوه مجریه ما از جنبه اندیشهای آن بنیه فکری کافی و بایسته را ندارد و در این شرایط ما ناگزیر هستیم چند شاقول معرفی کنیم، افزود: یکی از شاقولها این است که برای هر نوع جهتگیری، متر و معیار باید مصالح توسعه و منافع ملی باشد و نه منافع فاسدها و دلالها. این مسئلهای حیاتی است. بنابراین پرسش اساسی این است که هر بازی جدیدی که راه میافتد، ما باید نسبتش را با توسعهمان مشخص کنیم؛ چرا که منافع ملی ما از طریق توسعه تأمین میشود.
وی تأکید کرد: آقای پزشکیان باید متوجه باشد که شعار عدالتخواهی، شعاری زینتی نیست. شعار عدالت انسان ساز است و بستر عادلانه برای اعتلای کیفیت انسانها پدید میآورد وانسانهائی که کیفیتشان رشد کرد، میتوانند به طور مؤثر در سرنوشت توسعه شرکت کنند. این مسئله همانقدر که اقتصادی است سیاسی هم است و به امنیت ملی ما ربط دارد.
مؤمنی ادامه داد: میتوانم درک کنم که این غوغاسالاری که مافیاها ایجاد میکنند، مسئولان و اطرافیانشان را گیج کرده است. آنها اولویتها را گم کردهاند. اکنون میخواهم صمیمانه و خیرخواهانه و خاضعانه به آقای رئیسجمهور بگویم که آیا شما میدانید که بعضی از مقامات کلیدی اقتصادیتان در همین دو، سه هفته اخیر، بیش از سی جلسه برای زمینه چینی درخصوص افزایش قیمت ارز و قیمت بنزین تدارک دیدهاند. شما این را میدانید!؟ اگر میدانید، 10 اشکال و اگر نمیدانید 100 اشکال دارد؛ چرا که شما با شاقول آن وعدهها و تعهداتتان باید این سیاستها را تنظیم کنید.
مؤمنی خاطرنشان کرد: از سال 1373 که در صفحات 34 تا 39 گزارش اقتصادی سال 73 سازمان برنامه آمده است که تجربه این 5 و 6 سال که با نرخ ارز بازی کردیم میگوید به ازای هر یک واحد ریال جدیدی که حکومت از ناحیه این سیاست به دست آورد، هزینههای مصرفی دولت بیش از
3.5 برابر افزایش پیدا کرد. درک کنید که به اسم کسری بودجه دولت را در این ورطه میاندازند و بعد قربانی اصلیاش خود دولت است و کسری بودجهاش با ضریب بیش از 3.5 برابر افزایش مییابد!
وی تصریح کرد: دوباره این زمزمه بازی با نرخ ارز را آغاز کردهاند، با کمال تأسف، ارزیابی من این است که جمعبندی عزیزان به این سمت رفته که اگر اول بازی با نرخ ارز را آغاز کنیم و بعد به بهانه آن قیمتهای بنزین و حاملهای انرژی را افزایش دهیم بهتر است، به این دلیل که اگر مستقیماً قیمت بنزین را افزایش دهند، سقف تطهیرشان این میشود که جمعه بود و من خواب بودم و مضحکه میشود.