به گزارش راه شلمچه، سفر اخیر جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا به منطقه برای حل بحران انرژی (که مهمترین و اصلیترین هدف سفر چهار روزه او بود) هیچ دستاوردی نداشت.
بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران خارجی که سفر بایدن به منطقه را «بیثمر»، «پرهزینه» «شرمآور»، «اشتباه بزرگ» و «ناخوشایند» تحلیل کردند بر این باورند که رئیسجمهور آمریکا نهتنها در فعال کردن جبههای برای مهار بازدارندگی ایران و عادیسازی روابط میان سعودی و رژیم صهیونیستی شکست خورد، بلکه در ایجاد فشار برای افزایش تولید نفت عربستان هم ناکام ماند.
هدف اصلی سفر بایدن به منطقه؛ گدایی نفت!
گرچه دموکراتها اعلام کردند که این سفر، اعلام حضور بیشتر آمریکا در منطقه است بهویژه آنجا که بایدن گفت «از خاورمیانه نمیرویم تا با ایجاد خلأ، ایران، چین و روسیه بخواهند آن را پر کنند» و برخی رسانهها هم با اشاره به ادبیات بایدن، ایجاد بازدارندگی علیه ایران و عادیسازی روابط میان سعودی و رژیم صهیونیستی را از اهداف این سفر برشمردند اما واقعیت ماجرا این است که آمریکاییها در تحولات کنونی جهان و بعد از بحرانهای اقتصادی، اپیدمی کرونا و علیالخصوص جنگ روسیه و اوکراین با بحران انرژی دستوپنجه
نرم میکنند؛ بحرانهایی که دست آنان در برابر ایران را خالیتر کرده و آنها را به گدایی نفت کشانده است.
آمریکاییها نمیخواستند نشان دهند که محوریترین دلیل سفر بایدن به منطقه، تمهید و بسترسازی برای تأمین نفت غرب است. همین دیروز فارین پالیسی در تحلیلی نوشت که «دولت نمیخواست نفت را نقطه اتکای این سفر نشان دهد تا مبادا به نظر برسد که رئیسجمهور در حال معامله نفت با پاک کردن سابقه فجیع ولیعهد در حقوق بشر است.»
بههرحال در این سفر، در بیانیه پایانی واشنگتن- ریاض بر توافق بایدن و ملکسلمان روی افزایش صادرات نفت عربستان در قالب اوپک پلاس تأکید شد. یک روز پس از مذاکرات هم عادل الجبیر وزیر مشاور در امور خارجی سعودی از آغاز صادرات 13 میلیون بشکهای نفت عربستان طی هفتههای آینده و در قالب توافق اوپک خبر داد و گفت این حداکثر توان ما در افزایش رقم صادرات نفت در آینده است! واقعیتی که نمیتواند دستاوردی برای آمریکاییها باشد.
حداکثر توان تولید نفت عربستان کجاست؟
حداکثر توان تولید نفت عربستان، بسیار کمتر از آن چیزی است که بسیاری پیشبینی میکردند. براساس همین واقعیت بود که «بلومبرگ» چند روز پیش در تحلیل سفر بایدن به منطقه به آن اشاره کرد و نوشت: «در طول سفر بایدن، رئیسجمهور ایالاتمتحده به عربستان سعودی، جهان بهقدری بر چگونگی پاسخ محمد بنسلمان، ولیعهد عربستان به درخواست او برای افزایش فوری تولید نفت متمرکز بود که حواسش به یک مسئله مهم نبود: حداکثر توان تولید نفت عربستان کجاست!»
سعودیها در بازار جهانی نفت، آمریکا را رقیب میدانند نه همکار!
از سوی دیگر، سعودیها نمیخواهند روابط نفتی خود با روسیه در اوپک پلاس را به مخاطره بیندازند. براساس گزارشی که فارین پالیسی نوشته است، عربستان سعودی منافع واقعی را در حفظ روابط نفتی با روسیه در اوپک پلاس میبیند.
درواقع، در سهماهه دوم سال جاری، ریاض واردات نفت خام روسیه را برای مصارف داخلی دو برابر کرد و سپس نفت خود را با قیمتهای بالاتر صادر کرد، که عملاً به تأمین مالی تلاشهای جنگی ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه کمک کرد. سعودیها آمریکا را رقیب و نه همکار در بازار جهانی نفت میدانند. آنها تنها نیستند که میخواهند روابط با روسیه و چین را حفظ کنند. اخیراً یک شرکت سعودی با یک شرکت دفاعی دولتی چین قراردادی برای ساخت پهپادهای نظامی در عربستان سعودی امضا کرده است و امارات نیز در حال خرید هواپیماهای بدون سرنشین و شاید حتی موشکهای هواپیمای بال ثابت از پکن است
به گفته عادل الجبیر، وزیر امور خارجه عربستان سعودی، به دلیل نیاز به انضباط بازار و مزیت بالا نگهداشتن قیمتها، سعودیها قصد ندارند توافق اوپک پلاس با روسیه را نقض کنند که در آن طرفین توافق کردند تولید جمعی ماهانه تنها ۴۰۰ هزار بشکه و بهصورت تدریجی افزایش پیدا کند. با توجه به بازار نفت که تا پایان سال احتمالاً با محدودیت بیشتر عرضه مواجه خواهد شد، ریاض بهاحتمالزیاد ظرفیت اضافی خود را وارد بازار نخواهد کرد.
گدایی نفت ایران با زبان تهدید!
گرچه پس از سفر رئیسجمهور آمریکا به منطقه، نفت 6 دلار گران شد اما نکته قابلتأمل آنکه آمریکاییها فهمیدند اولاً) نمیشود «گدایی نفت» را پنهان کنند
ثانیاً) حداکثر توان تولید نفت عربستان بسیار کمتر از آن چیزی است که پیشبینی میکردند
ثالثاً) سعودیها در بازار جهانی نفت، آمریکا را رقیب خود میدانند نه همکار
رابعاً) برای حل بحران انرژی مجبورند به نفت ایران هم بیندیشند.
بر همین اساس بود که رئیسجمهور فرانسه هفته اول تیرماه جاری با اشاره به روند مذاکرات هستهای برجام، بازگشت نفت ایران را به بازارهای جهانی خواستار شد. مکرون طی سخنانی با همتای آمریکایی خود در برابر لنز دوربین رسانههای بینالمللی با بیان اینکه «امارات اعلام کرده که هماینک در سقف تولید هستند و این تمام چیزی که میتوانند انجام دهند» و «سعودیها در مدت ۶ ماه حداکثر ۱۵۰ هزار بشکه یا کمی بیشتر میتوانند تولیدشان را افزایش دهند و نه بیش از این.»
گفت: «پس گرهای وجود دارد که در صورت لزوم باید باز شود تا نفت ایران دوباره به بازارها بازگردانده شود»
در همین راستا، «وندی شرمن» قائممقام وزارت خارجه آمریکا چند روز پیش به بحران انرژی در غرب اعتراف کرد و با تأکید بر اینکه هنوز شانس احیای برجام وجود دارد، گفت که «جهان به نفت ایران نیاز دارد.» یا «ویکتوریا نولاند»، معاون وزیر امور خارجه آمریکا در امور سیاسی که گفت «احیای برجام، نفت ایران را به بازار بازمیگرداند و برخی تحریمهایی که اعمالشده را رفع میکند»
البته نکته قابلتأمل آنکه آمریکاییها با اینکه ذخایر نفتی خود را رو به پایان میبینند و بر ورود نفت ایران به بازارهای جهانی تأکید میکنند اما بازهم نمیخواهند دست از مواضع استکباری خود برداشته و با حسن نیت و اقدام عملی سازنده به جبران خسارات خروج از برجام و لغو تحریمهای ظالمانه علیه ملت ایران روی بیاورند.
آنها نفت ایران را با زبان تهدید گدایی میکنند. وندی شرمن، قائممقام وزارت خارجه آمریکا ضمن اینکه میگوید جهان به نفت ایران نیاز دارد اما بازهم توپ را در زمین ایران میاندازد یا نولاند، معاون وزیر خارجه آمریکا که از بازگشت نفت ایران به بازار جهانی صحبت میکند، میگوید «اگر تهران احیای توافق اتمی برجام را نپذیرد، ایالاتمتحده فشار به ایران را افزایش میدهد.»! «ند پرایس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا هفته گذشته تلویحاً ایران و روسیه را به اعمال تحریمهای بیشتر در صورت تبادلات نظامی تهدید کرد.
همچنین «جان کربی» هماهنگکننده ارتباطات استراتژیک در شورای امنیت ملی کاخ سفید هم چند روز پیش تهدید کرد اگر ایران به پایبندی به توافق هستهای بازنگردد، واشنگتن به اعمال فشارها بر تهران ادامه خواهد داد!
ایران بیشترین درصدافزایش تولید نفت در جهان را ثبت کرد
آمار نشریه فوربس نشان میدهد ایران سال 2021 بیشترین درصد افزایش تولید نفت در میان 10 کشور برتر تولیدکننده جهان را به ثبت رسانده است. براساس گزارش فوربس، آمریکا در سال 2021 با مصرف روزانه 18.7 میلیون بشکه بزرگترین مصرفکننده نفت جهان بود که نسبت به سال 2020، 8.7 درصد رشد داشته است. فوربس افزود: در سال 2021 ایران روزانه 3.2 میلیون بشکه نفت تولید کرده و هفتمین کشور بزرگ تولیدکننده نفت در جهان بوده است. درواقع 4.1 درصد کل نفت تولیدشده در جهان در سال 2021 مربوط به ایران بوده است.
به گزارش کیهان، تولید نفت در 6 کشور بزرگ تولیدکننده نفت در جهان شامل آمریکا، عربستان، عراق، امارات، برزیل و کویت در سال 2021 کاهش داشته، اما ایران با ثبت 16.1 درصد افزایش تولید، بیشترین رشد تولید نفت در میان کشورهای جهان را به ثبت رسانده است.