انتظار مردم از مجلس برای مقابله با افزایش بی‌رویه و خسارت‌بار نرخ ارز

نرخ ارز به‌صورت افسارگسیخته‌ای در حال افزایش است و مردم از مجلس، قوه قضائیه و نهادهای امنیتی انتظار دارند با افزایش بی‌رویه و خسارت‌بار نرخ ارز مقابله کنند.

به گزارش راه شلمچه، نرخ دلار در بازار غیررسمی چند هفته‌ای است که روند افزایشی افسارگسیخته‌ای داشته و در چند روز اخیر به دامنه 80 هزار تومان رسید. همزمان، در بازار ارز تجاری که اخیراً راه‌اندازی شده و میزبان معاملات ارزی نیمایی و غیرنیمایی است، قیمت‌ها افزایشی بود. 

 در زمان شروع به کار دولت چهاردهم، نرخ دلار در سامانه نیما حدود 43 هزار تومان بود که اکنون با افزایش حدود 50 درصدی در کانال 64 هزار تومان معامله می‌شود. دلار آزاد هم از حوالی 58 هزار تومان تا کانال 82 هزار تومان هم سرک کشید که بیانگر افزایش 40 درصدی است. البته از روز گذشته روندی کاهشی در بازار ارز شکل گرفته است که باید دید تا کجا ادامه دارد.

دلایل مختلف اقتصادی همچون تسویه ارزی پایان سال و سفرهای خارجی، برای روند افزایشی ارز مطرح می‌شود اما یک عامل کلیدی شوک اخیر به بازار ارز، حذف دلار نیمایی به بهانه تک نرخی کردن آن با اصرار وزیر اقتصاد است. 

 حد یقف نرخ ارز کجاست؟

این در حالی است که تک نرخی کردن ارز و جمع شدن بساط رانت‌ها و فسادها، به مقدماتی نیاز دارد که لزوماً اقتصادی هم نیست؛ بنابراین باید جلوی اقدامات ظاهراً اقتصادی آقای همتی تا فراهم شدن زمینه‌ها گرفته شود. وزیر اقتصاد در یک بی‌احتیاطی محض برای نرخ دلار، کف قیمت تعیین کرد، اما سقف و حد یقف قیمت ارز از زبان همتی بیرون نیامد. در نهایت هر چند او حرفش را پس گرفت اما تاثیر بسیار منفی خود را گذاشته بود و دلار آزاد به بالای 80 هزار تومان جهش کرد.

از طرفی، تعارض منافع عده‌ای که خود را فراتر از قانون می‌دانند و بعضاً در جلسات خصوصی برای رئیس‌جمهور درباره لزوم رفع فیلترینگ و عدم اجرای قانون حجاب و... نسخه می‌پیچند اجازه تک نرخی شدن ارز را نمی‌دهد و دود اقدامات آنها فقط به چشم مردم می‌رود. دلار جهانگیری و ماجراهای بعد از آن که البته دستپخت رئیس‌جمهور وقت بود از یادها نرفته است. 

 ضرورت توجه مسئولان به اثر روانی تصمیمات

اثر روانی تصمیمات سیاسی در حوزه اقتصاد در دهه‌های اخیر بسیار بیش از تاثیر فیزیکی شده و مردم دیگر تحمل این فشارها را ندارند. ضمن اینکه افزایش نرخ ارز، کاملاً به زیان تولید و به نفع یک جماعت دلال محدود و صاحبان دارایی‌های دلاری است.

دولت باید راهکار کاهش هزینه‌ها از طریق کاهش بودجه شرکت‌های اغلب زیانده خود را در پیش بگیرد. شرکت‌هایی که به حیاط خلوت عده‌ای معدود از صاحبان نفوذ تبدیل شده و حقوق و دستمزد کارکنان آنها، فقط هفت درصد بودجه این شرکت‌هاست اما به بهانه این هفت درصد، اعتبارات کلان می‌گیرند.

 لزوم خنثی‌سازی اراده‌های گران‌سازی

با اینکه خبرها از بازگشت قیمت ارز به دامنه 70 هزار تومان حکایت دارد و برخی کارشناسان، امکان ریزش نرخ را مطرح می‌کنند اما با توجه به اراده تجربه شده از چهار ماه اخیر در دولت و وزیر اقتصاد دولت چهاردهم، باید این روند کاهشی تضمین شود؛ باید مجلس، قوه قضائیه و نهادهای امنیتی به‌صورت مؤثر و پایدار وارد عمل شوند؛ بخصوص که یکی از مهم‌ترین عوامل تغییرات نرخ ارز در اقتصاد ایران، انتظارات است که بسیار متأثر از اظهارات و اقدامات مسئولان و آمران پشت پرده آنهاست. 

به گزارش خبرگزاری فارس، به دلیل سیگنال‌های وزیر اقتصاد در ماه‌های اخیر، عرضه‌کنندگان عمده ارز در سامانه نیما همچون صادرکنندگان محصولات پتروشیمی و پالایشگاهی نیز منتظر راه‌اندازی بازار ارز تجاری شدند و ارز خود را در سامانه نیما عرضه نکردند. این در حالی بود که به دلیل انتشار اخبار افزایش قیمت ارز، هر روز به تقاضای ارز واردکنندگانی که ارز خود را از سامانه نیما دریافت می‌کردند، افزوده می‌شد.

 واکنش مجلس و سران قوا

نمایندگان مجلس درباره اتفاقات اخیر واکنش‌هایی نشان داده‌اند. «محمدمنان‌ رئیسی»؛ نایب‌رئیس کمیسیون عمران مجلس در واکنش به افزایش افسارگسیخته نرخ ارز تصریح کرد: اگر یک هزارم خسارتی که آقای همتی با بی‌ارزش کردن پول ‌ملی به مردم وارد کرده را بر فرض محال، اختلاس کرده بود حتما تا الان دادگاهی می‌شد اما الان هزاران برابر خسارت به مردم وارد کرده.

او افزود: در نتیجه سیاست‌های آقای همتی یک‌سوم ارزش دارایی تک تک ما ایرانی‌ها افت پیدا کرده و مجلس نمی‌تواند سکوت کند. ایشان باید در صحن علنی مجلس پاسخگو باشند و اگر پاسخ‌ قانع‌کننده نباشد ما مجبوریم از ابزار سخت نظارتی استیضاح استفاده کنیم. این مطالبه مردم در کوچه و بازار است. 

همچنین به گزارش ایسنا، «عباس گودرزی»؛ سخنگوی هیئت‌رئیسه مجلس شورای اسلامی با اشاره به جلسات مجلس برای بررسی افزایش قیمت ارز گفت: براساس جمع‌بندی جلسه غیرعلنی هفته گذشته مجلس، قرار است موضوع بازار ارز در جلسه شورای اقتصادی سران قوا نیز پیگیری شود.

او تصریح کرد: مجلس تذکرات لازم را به مسئولان ذی‌ربط در دولت داده است و نمایندگان نیز با استفاده از همه ابزارها و ظرفیت‌های قانونی و نظارتی، وظیفه خویش را دنبال می‌کنند.

 وضعیت قیمت‌ها

قیمت‌ها در سامانه نیما در مرکز مبادله ارز و طلای ایران، دیروز کاهشی ثبت شد و هر اسکناس دلار آمریکا ۶۶ هزار و ۳۳۵ تومان‌، یورو ۶۹ هزار و ۱۵۴ تومان و درهم امارات ۱۸ هزار و ۶۲ تومان معامله شد که نسبت به روز شنبه کاهش داشت. در بخش معاملات حواله نیز هر دلار آمریکا ۶۴ هزار و ۵۲۹ تومان، هر یورو ۶۷ هزار و ۲۷۰ تومان و درهم امارات ۱۷ هزار و ۵۷۰ تومان داد و ستد شد.

به دنبال ریزش نرخ‌ها در بازار ارز، در بازار سکه نیز قیمت‌ها کاهشی شده و فعالان بازار سکه و طلا از کاهش قیمت سکه تمام بهار آزادی به محدوده 56 میلیون تومان خبر می‌دهند. البته اعلام خبر عرضه انواع سکه ضرب ۱۳۸۶ نیز بر بازار تاثیر داشته و قرار است امروز دوشنبه ۱۰ دی‌ماه، ربع سکه، نیم سکه و تمام سکه طلای بهار آزادی ضرب سال ۱۳۸۶ بانک مرکزی، بدون بسته‌بندی عرضه شود.هر گرم طلای 18عیار نیز در کانال پنج میلیون و 200 هزار تومان قیمت خورده است.

همچنین قیمت تتر یا دلار دیجیتال که در روزهای گذشته پرچمدار رشد نرخ ارز شده بود طی چند ساعت گذشته با افت رو‌به‌رو شده است. کاهش نزدیک به دو هزار تومانی تتر، سنگین‌ترین سقوط طی دو ماه گذشته بوده است. 

منبع؛ کیهان

 

اگر خوشت اومد لایک کن
0
آخرین اخبار