به گزارش راه شلمچه، هزار نفر از اساتید دانشگاه و حوزه در نامهای به رؤسای قوای سهگانه، خواستار اهتمام جدی به رفع عقبماندگی و جلوگیری از آسیبهای گسترده فضای مجازی کنونی ایران شدند. نویسندگان و امضاکنندگان این نامه، ضمن توجه دادن مسئولان به مطالبات مکرر رهبر معظم انقلاب درباره لزوم حکمرانی و سالمسازی عرصه فضای مجازی، انتظارات خود را در این زمینه به صورت روشن از هر یک ازسران قوا بهویژه ریاست محترم جمهور مطرح کردند.
در متن کامل این نامه که خطاب به حجتالاسلام والمسلمین دکتر ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری اسلامی، حجتالاسلام والمسلمین غلامحسین محسنی اژهای، رئیسقوة قضائیه و دکتر محمدباقر قالیباف، رئیسمجلس شورای اسلامی نوشته شده، آمده است:
«همانگونه که مستحضرید امروزه فضای مجازی، یکی از مهمترین زمینهها و مؤلفههای پیشرفت دولتها و جوامع به شمار میآید و کشورهایی که دارای فناوری بالا و برنامهریزی مناسب در زمینة فضای مجازی هستند، از آن به عنوان موتور پیشران در ابعاد و عرصههای گوناگون بهره میبرند: اشتغالزایی و خلق فرصتهای جدید شغلی، توسعة اقتصاد دانشبنیان، افزایش بهرهوری در سایة اقتصاد دیجیتال، رشد علمی، ارتقای نظام اداری و تسهیل امور مردم، تقویت آرامش و امنیت جامعه، استحکام و پویایی نظام سیاسی، ترمیم شکافهای اجتماعی، و تقویت هنجارها و ارزشهای فرهنگی و عرضه آنها به مردم دنیا، بخشی از ثمرات فضای مجازی در برخی کشورهای پیشرفته است.
معالأسف ایران اسلامی ما ـ که در حوزههای گوناگون علم و فناوری پیشرفت کرده و در برخی زمینهها به قلههای دانش دست یافته ـ در عرصة فضای مجازی، به یک مصرفکننده تبدیل شده است، و همین وضعیت آسیبهای جدیِ اقتصادی، علمی، امنیتی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی در پی آورده است.
سوگمندانه باید گفت فضای مجازی که به عنوان یک فرصت میتوانست با تبدیل ایران به قطب فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا) در منطقه و جهان، فرصتهای اقتصادی سرشاری پیش روی کشور قرار دهد، آسیبهای جدی درسالیان گذشته برای کشور بهوجود آورده است که تأثیرگذاری در عدم ثبات اقتصادی، یکی از آن موارد به شمار میرود.
ابزاری که میتوانست برای تقویت امنیت و آرامش جامعه بهکار آید، امروز، عملاً ناامنی اجتماعی را به ارمغان آورده است؛ سرقت، کلاهبرداری، تهدید، قتل، هتک حیثیت افراد، تجاوز به حریم خصوصی، فروپاشی خانواده و... بخشی از رهاورد وضعیت اسفبار فضای مجازی کنونی ایران است. فضای مجازی که میبایست از جهت سیاسی باعث رشد و پویایی و استحکام نظام اسلامیشود، به آسیبپذیری نظام انجامیده است و دشمنان از طریق طرح شایعات و اتهامات گسترده، گردآوری کلان داده(Big Data) و مدیریت افکار عمومی بر اساس آن، اهداف خود را پیش بردهاند.
فضای مجازی که میتوانست با ترمیم شکافهای اجتماعی و تقویت هویت ملی، در کیفیت زندگی مردم و رفاه جامعه تحول ایجاد کند، به دلیل عدم مدیریت و بهرهبرداری صحیح، به یک تهدید جدی برای عناصر هویت اجتماعی ایرانیان تبدیل شده است و پیامدهای سوء آن را از جمله میتوان در تغییر سبک زندگی از ایرانی ـ اسلامی به غربی ـ مادی مشاهده کرد.
فضای مجازی که قابلیت گسترش معنویت و اخلاق، اشاعةاندیشةتوحیدی و صدور اسلام ناب را به سراسر عالم دارد، به محل لجنپراکنی نسبت به اعتقادات، تضعیف معنویت و ارزشهای اخلاقی، و زیر پاگذاشتن احکام مسلم اسلامی و قوانین صریح کشورمان تبدیل شده است؛ در چنین وضعیتی به جای زمینهسازی برای پاکزیستن مردم بهویژه جوانان و نوجوانان کشور عزیزمان، بستر کاملا مساعدی برای کشاندهشدن و سوق دادن آحاد جامعه حتی کودکان به انواع فساد و فحشا فراهم شده است؛ گو آنکه به اجبار مردم را باید به جهنم برد!
چنانکه اشاره شد، بخش مهمی از آسیبهای مذکور از آن روست که امروز فضای مجازی کشور از عرصههای وابسته و عقبمانده است؛ همانگونهکه بسیاری از زیرساختها و سختافزارهای ارتباطی کشور از تولیدات خارجی است؛ کنترل و مدیریت مهمترین سرویسهای ارتباطی و موتورهای جستوجوگر در اختیار مخالفان ایران اسلامی است؛ گستردهترین شبکههای اجتماعی ـ که بخش مهمی از فضای مجازی را دربرمیگیردـ غیربومی است، و مدیران آن از عوامل صهیونیزم جهانی یا در ارتباط با آناناند.
این همه، در حالی است که مقام معظم رهبری از اوایل توسعة اینترنت با مدیریت نظام سلطه، بر لزوم مراقبت و انجام دادن اقدامات لازم در این زمینه تأکید فرمودند. معظمله در سال ۱۳۹۰ با تشکیل «شورای عالی فضای مجازی»، تلاش برای مدیریت فضای مجازی، بومیسازی سختافزارها و نرمافزارهای پرکاربرد، بهرهگیری حداکثری از فرصتهای فضای مجازی و پیشگیری جدی از مخاطرات و آسیبهای آن را از مسئولان امر مطالبه کردند. کوتاهی و بلکه بیتوجهی متولیان و مجریان نسبت به این مطالبات، باعث شد ایشان در سالهای اخیر، بارها از وضعیت آسیبزا و رهاشدة فضای مجازی موجود کشور و سلطة دشمنان بر آن، بهشدت اظهار نارضایتی نموده، و از کوتاهی مسئولان گلایه کنند.
ما امضاکنندگان این نامه، به طور خاص، از ریاست محترم جمهوری اسلامی، جناب حجتالاسلام والمسلمین دکتر رئیسی ـ که با رویکرد عدالتگرایانه و اقدامات جهادی خود بارقههای امید را در دلهای ملت شریف ایران روشن کردهاند ـ خواستاریم:
۱. مسئولان و مدیرانی که در شکلگیری وضعیت اسفبار فعلی فضای مجازی نقش داشتهاند ـ و طبق قانون و تأکیدات حضرتعالی باید بهدلیل ترک فعلهایشان محاکمه شوند ـ برکنار گردند و نیروهای متخصصِ متعهد و دغدغهمند به جای آنها منصوب شوند؛
۲. برنامهریزی و اقدامات عملی برای تقویت و توسعة سرویسهای پرکاربرد داخلی بهویژه شبکههای اجتماعی و موتورهای جستوجو، و مزیتبخشی به آنها در برابر نمونههای مشابه خارجی در دستور کار دولت قرار گیرد؛
۳. تصمیمات و پیگیریهای نتیجهبخش برای الزام شبکههای اجتماعی خارجی به «اخذ مجوز فعالیت و تبعیت از قوانین کشور» انجام پذیرد؛ چنان که برخی کشورهای دیگر نیز با جدیت در این جهت اقداماتی کرده و توفیقاتی بدست آوردهاند؛
۴. شورای عالی فضای مجازی، به رغم قصورات و تقصیرات، برخی مصوبات مفید دارد که متأسفانه توسط دولت قبل اجرا نشده است. تقاضامند است دولت محترم در کوتاهترین زمان ممکن، این مصوبات را ـکه عمل به آنها بخشی از معضلات فضای مجازی را کاهش میدهدـ اجرایی کند.
از ریاست محترم قوه مقننه، جناب آقای دکتر قالیباف مصرانه خواهانیم: ضمن توجه به وظیفة نظارتی و مطالبهگری مجلس، در تصویب قانونی جامع و پیشران که، همچون برخی کشورهای دیگر ِموفق در این زمینه، قادر به ایجاد تحول در ابعاد و سطوح گوناگون فضای مجازی و تحقق حکمرانی در این حوزه مهم باشد تعلل صورت نگیرد و به مسئولیت این نهاد مهم قانونگذار در دستیابی به فضای مجازی تراز و شایستة ملت بزرگ ایران اسلامی اهتمام ورزیده شود. مقام معظم رهبری در اولین دیدار با نمایندگان مجلس کنونی، «مدیریت فضای مجازی را» از جمله «مسائل مهم» و «کلیدی» و فوری شمرده، از نمایندگان مجلس خواستند اهتمام جدی به این مسئله داشته باشند. طبعا، در جهت وضع قانون، توجه جامع و دقیق به مطالبات رهبری که از مهمترین آنها لزوم قطع سلطة دشمن در فضای مجازی است، اهمیت اساسی دارد.
از ریاست محترم قوة قضائیه، جناب حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای نیز انتظار داریم تا در راستای احیای حقوق عامه، بدون مسامحه، به وظیفة ذاتی قوة قضائیه در پیشگیری از جرائم مرتبط با فضای مجازی، برخورد قاطع با موارد تخلف و نقضِ مقررات کشور، و انجام مسئولیت خود در قبال بسترهای جرمخیز عمل کنند.
اسامی برخی اساتید امضاکننده:
اسامی تعدادی از اساتید برجسته امضاکننده این نامه، عبارتند از (به ترتیب الفبا)
۱. دکتر ابراهیم برزگر (استادتمام علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی)
۲. حجتالاسلام دکتر غلامرضا بهروزیلک (استادتمام علوم سیاسی دانشگاه باقرالعلوم)
۳. حجتالاسلام دکتر سعید بهشتی (استادتمام علوم تربیتی دانشگاه علامه طباطبایی)
۴. دکترمحمدحسین بهشتی (استادتمام پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی)
۵. دکتر محمود بهمنآبادی (استادتمام فیزیک دانشگاه صنعتی شریف)
۶. دکتر خیرالله پروین (استادتمام حقوق دانشگاه تهران)
۷. حجتالاسلام والمسلمین حسین توفیقی (استاد ادیان حوزه علمیه قم)
۸. حجتالاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه (استادتمام فلسفه و کلام پژوهشگاه فرهنگ واندیشه اسلامی)
۹. دکتر علی رضائیان (چهره ماندگار و استادتمام رشته مدیریت دانشگاه شهید بهشتی)
۱۰. دکتر حسین شرفالدین (استادتمام جامعهشناسی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی)
۱۱. استاد عبدالرسول عبودیت (استادتمام فلسفه اسلامی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی)
۱۲. حجتالاسلام و المسلمین محمد فاکر (استادتمام علوم قرآنی جامعهًْالمصطفی)
۱۳. دکتر علی فتحی آشتیانی (استادتمام روانشناسی دانشگاه بقیهًْالله)
۱۴. دکتر اسماعیل کاوسی (استادتمام مدیریت فرهنگی دانشگاه آزاد تهران شمال)
۱۵. دکتر حسین کلانتری خلیلآباد (استادتمام معماری و شهرسازی دانشگاه آزاد کرج)
۱۶. دکتر منوچهر محمدی (استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران)
۱۷. دکتر محمد مردانی شهربابک (استادتمام مدیریت راهبردی دانشگاه امام حسین)
۱۸. دکتر رحمتالله مرزوقی (استادتمام مدیریت آموزشی دانشگاه شیراز)
۱۹. دکتر حسن ملکی (استادتمام علوم تربیتی دانشگاه علامه طباطبایی)
۲۰. حجتالاسلام دکتر رضا مؤدب (استادتمام علوم قرآنی دانشگاه قم)
۲۱. دکتر عزیز نجفپور آقابیگلو (رئیسدانشگاه آزاد اسلامی واحد الکترونیکی ـ تهران)
۲۲. حجتالاسلام دکتر علی نصیری (استادتمام علوم قرآن و حدیث)
۲۳. حجتالاسلام والمسلمین حسنآقا نظری (استادتمام اقتصاد اسلامی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه)
۲۴. حجتالاسلام دکتر محمدجواد نوروزی (استادتمام علوم سیاسی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی)
۲۵. حجتالاسلام و المسلمین سیدیدالله یزدانپناه (استاد فلسفه و عرفان حوزه علمیه قم)