به گزارش راه شلمچه، سخنگوی وزارت خارجه یک بار دیگر گفت که ایران به مذاکرات وین برمیگردد و زمان بازگشت به مذاکرات هم از مدت زمانی که دولت بایدن تشکیل شد و تیم امریکایی، مذاکره با ایران را از سر گرفت کمتر خواهد بود. سعید خطیبزاده همچنین این بحث را رد کرده که قرار است بر سر متن جدیدی در وین توافق شود.
علی باقری در وزارت خارجه جای عباس عراقچی را گرفته و آنگونه که منابع آگاه میگویند، او هم مانند عراقچی سرپرستی تیم مذاکرهکننده ایرانی را برعهده خواهد داشت. با این حال ایران هنوز زمان دقیق شروع مذاکرات را اعلام نکرده؛ موضوعی که درخواستهای مکرر طرفهای غربی را برای شروع هرچه زودتر مذاکرات در پی داشته است. آخرین موضعگیری مربوط به آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان بود که روز یک شنبه در آخرین سفر خود به تلآویو با لحنی حق به جانب گفت: «هر روزی که بدون پاسخ تهران به تلاشهای امریکا میگذرد، ایران اورانیوم بیشتری غنی میکند.» مرکل گفته که هفتههای آتی برای آینده توافق هستهای با ایران بسیار تعیینکننده است و تأکید کرده است: «ما میخواهیم پیامی بیچون و چرا به ایران بدهیم که باید به سرعت به میز مذاکره برگردد.»
سعید خطیبزاده در واکنش به موضعگیری مرکل، دیروز در نشست خبری به خبرنگاران گفت: «اگر بیعملی اروپا نبود، جسارت ترامپ نمیتوانست اتفاق بیفتد که از برجام خارج شود و تمام پایتختهای اروپایی به شمول برلین تماشاچی باشند. آلمان بسیاری از توافقات را در دوره برجام انجام نداد و مطمئن هستم صدراعظم آلمان از همه جزئیات خبر دارد و اگر مطلع نباشد وزارت خارجه آلمان این موارد را به اطلاع وی خواهد رساند.» خطیبزاده همچنین برای سومین بار طی هفتههای اخیر گفت که «مذاکرات وین انجام میشود.»و باز هم تکرار کرد که مذاکرات در داخل وزارت خارجه پیگیری خواهد شد. او به ترکیب تیم مذاکرهکننده اشارهای نکرده، ولی گفته که ترکیب تیم بر اساس نیازها است: «قبلاً از وزارتخانههای دیگر هم بودند و این بار هم اینچنین خواهد بود.» او زمان دقیقی برای بازگشت به مذاکره ارائه نکرد و گفت که زمان بازگشتن ایران به میز مذاکره، کوتاهتر از زمانی خواهد بود که دولت ترامپ بعد از انتخابات ماه نوامبر ۲۰۲۰، ترکیب تیم مذاکرهکننده خود را مشخص کرد و پای میز مذاکره در وین آمد. او گفت: «فرض من بر این است که زمان بازگشت به مذاکرات کمتر از زمان بازگشت امریکا به مذاکرات است. جمعبندی درباره مذاکرات وین شبانهروزی است.»
دولت بایدن بعد از شروع به کار در اول بهمنماه (۲۰ ژانویه ۲۰۲۱)، بعد از حدود ۷۵ روز وارد مذاکرات غیرمستقیم با ایران در وین شد. در حالی که دولت رئیسی از زمان رأی اعتماد به کابینه در سوم شهریور، ۴۵ روز را سپری کرده، سخنگوی وزارت خارجه گفت: «حتی یک ساعت بعد از جمعبندی و بررسی داخلی، زمان برای مذاکره را از دست نمیدهیم تا تاریخ را جمعبندی کنیم.» همچنین در هفتههای اخیر گزارشهایی غیررسمی درباره این منتشر شده که ممکن است ایران بخواهد مذاکرات را از نقطه جدیدی شروع کند. سخنگوی وزارت خارجه تلویحاً این مسئله را هم رده کرده و گفته که، چون گفتگوهای فنی برای اطمینان از اجرای دقیق برجام است، قرار نیست بر سر متن جدیدی توافق شود.
منبع: روزنامه جوان