به گزارش راه شلمچه، به نظر میرسد عرصه طراحی مد و لباس در ایران به رغم تمام هزینهها و نمایشگاهها و خبرهایی که حول این موضوع رقم میخورد، به دلیل تناقضهای ساختاری موجود در کلان فرهنگی کشور توفیقی حاصل نکرده است.
رنگارنگی و تنوع پوشش در ایران طیفی وسیع را دربرمیگیرد ولی همچنان پوشش ما ایرانیها تحت تأثیر آنچه در غرب طراحی میشود، رقم میخورد.
جشنوارههایی که خاصیت ندارند!
یک پژوهشگر حوزه مد و لباس میگوید: متولیان حوزه مد و لباس باید به جای برگزاری نمایشگاهها و همایشهای گذرا فعالیتهایی داشته باشند که لباسهای اقوام را به عنوان لباس ملی به مردمانمان معرفی کنند.
«مهپاره اکبری» از اساتید حوزه مد و لباس، یک طراح و کارشناس است، او در این باره که ایران در حوزه لباس اقوام و سنتی بسیار غنی است، اما متأسفانه در جامعه مد و لباس به خوبی شناسایی نشده و در اختیار مخاطبان قرار نگرفته است! و اینکه باید چه راهحلی را مدنظر قرار داد تا بتوانیم در جامعه، فرهنگ پوشش اقوام و لباس سنتی را جا بیندازیم تا هم اطلاعات مردم در این زمینه بیشتر شود و هم از آن استفاده و بهرهمندی کاربردی داشته باشند، به مهر میگوید: «به اعتقاد من لباس اقوام در حوزه مُد، کامل و بینقص است و میتوان در این زمینه کار کرد. من در این راه تحقیقات و پژوهشهای زیادی انجام دادهام تا لباسهای اقوام را به عنوان میراث فرهنگی کشورم حفظ کنم که البته این لباسها و پوششها در استانهای مختلف وجود دارد و باید سعی کنیم این فرهنگ کمرنگ نشود و برای حفظ آن تمام تلاشمان را داشته باشیم.»
به گفته این فعال حوزه مد و لباس باید در نظر بگیریم که لباسهای اقوام و پوشش سنتی جامعه ما جزئی از فرهنگ و به نوعی هویت فرهنگی- اجتماعی ما به حساب میآیند و باید این لباسها به جوانان معرفی و انتقال داده شود. این سنت معمولاً در روستاها همچنان ماندگار هستند، اما در شهرستانها کاملاً به دست فراموشی سپرده شدهاند و برای فرهنگسازی در این حوزه باید برنامهریزیهای مناسب و بهموقعی صورت بگیرد و سازوکارهایی در این حوزه برقرار شود تا به عنوان متولی، فعالیتهای گسترده و ثمربخشی داشته باشد، البته جشنوارهها، فستیوالها و نمایشگاههایی که در این زمینه برگزار میشود معمولاً گذرا هستند و فراموش میشوند.
اکبری درباره برگزاری همایشها و نمایشگاه معتقد است، به اعتقاد من تماماً برگزاری این جشنوارهها، همایشها و نمایشگاهها پول خرج کردن صرف است و هیچگونه خاصیتی ندارد و تأثیرگذار نیستند.
این طراح لباس ادامه میدهد: هر ساله میبینیم که همایشها، جشنوارهها و نمایشگاههایی برگزار میشود و ما تأثیراتی را که باید بگذارند، شاهد نیستیم و در برگزاری آنها موفق عمل نکردهاند.
من به عنوان طراح و فردی که در این زمینه بسیار تلاش کردهام و تحقیق و پژوهشهایی داشتهام، آن لباسهای سنتی که در راستای لباس اقوام طراحی کردهام در انبار هستند و خاک میخورند و میبینیم کسی برای توسعه این لباسها اقدامی نمیکند. باید متولیان این امر به جای برگزاری نمایشگاهها و همایشهای گذرا فعالیتهایی داشته باشند که لباسهای اقوام و پوشش سنتی را به عنوان لباس ملی به مردمانمان معرفی کنند.
سخنان این طراح لباس نشان میدهد یک نقشه راه کلان در صنعت و تجارت ما برای توسعه لباسهای ایرانی وجود ندارد و در این رابطه صرفاً نهادهایی مانند وزارت ارشاد به انجام اموری میپردازند که بیشتر جنبه نمایشی دارند و اثرگذاری آنها در جامعه به هیچ عنوان نمود عینی ندارد.
لباس ایرانی میراثی به جا مانده از تاریخ
سیدهراضیه ابراهیمیان، طراح و نویسنده در حوزه مد و لباس، پژوهشها و تحقیقات زیادی درباره لباسهای سنتی ایران داشته است که حتی مجموعه کتاب او با عنوان «لباس سنتی مردم ایران؛ کلیات طراحی تا دوخت» هم در این زمینه است.
او در این کتاب به موضوعاتی همچون هنر، فرهنگ و تمدن چند هزارساله مردم کشور ایران در طول تاریخ پرداخته است.
او در این باره به مهر میگوید: «امروزه در عصر تکنولوژی و ارتباطات، لباس و پوشاک سنتی ایران، زبان دیگر ملی ما برای معرفی در عرصه جهانی شدن است.
در راستای رسیدن به استقلال فرهنگی، اقتصادی و سیاسی، آشنایی با لباس و پوشاک محلی ایران در چند دهه اخیر دغدغه بسیاری از هنرمندان، طراحان، اساتید و دانشجویان بوده است، اما همواره کمبود منابع علمی و ضرورت نیاز به مرجعی کامل به همراه نمایش آنها احساس میشده است.
او میگوید: «تاریخ، مکان جغرافیایی، اقتصاد و نحوه زندگی، هنر، ذوق و سلیقه مردم هر منطقه با نوع لباس و پوشاک آنها ارتباط مستقیم دارد، به همین سبب در این کتاب ابتدا پیشینه تاریخی، فرهنگی، سیاسی، جغرافیایی و اقتصادی پوشاک هر منطقه بررسی و سپس اجزا و تکههای مختلف با تصویر نمایش داده شده همراه با نحوه الگوسازی و دوخت آنها با پارچهها و ابزار و یراق موجود در بازار ایران، دوختهای سنتی، با وفاداری به رنگ، طرح و ساختار لباسهای هر منطقه مشابهسازی شود و در پایان به معرفی طرحهای پیشنهادی با اقتباس از فرهنگ و لباس اقوام سنتی ایران به روش جدید و آسان پرداخته شده است. به گفته وی، این مجموعه کتاب که با بهرهگیری از منابع غنی در این زمینه است، مجموعهای منسجم و همراه با محتوای طراحی، الگوسازی در زمینه دوخت لباس سنتی است تا هنرجویان و علاقهمندان به این حوزه از لباس سنتی بتوانند رجوعی به آن داشته باشند تا با لباس سنتی کشورمان هم آشنا شوند و هم در طراحی و اقتباس به آن رجوع کنند.»
موانع صنعتی شدن پوشاک ایرانی
بنابراین گزارش به نظر میرسد فعالیتهای مد و لباس در گوشه و کنار کشورمان به دلیل مشکلات ساختاری و نارسایی در همافزایی با بخشهای دیگر در صنعتی شدن با موانع جدی روبهرو میشود چراکه وزارت ارشاد با برگزاری نمایشگاهها و جشنوارههای مد و لباس صرفاً جنبههای هنری این حوزه را در نظر دارد و جنبههای تجاری آن یا اساساً مطرح نیست یا در بهترین حالت در حاشیه قرار دارد، همین باعث میشود که زنجیرهای که باید شکل بگیرد دچار حلقههای مفقوده زیادی باشد و بدیهی است که از این خلأ به طور کامل واردکنندههای پوشاک استفاده و تولیدکنندههای داخلی نیز در گوشه و کنار از همان طرحهایی استفاده کنند که ذائقه آن در جامعه از پیش ایجاد شده است.
منبع: روزنامه جوان