به گزارش راه شلمچه، هفتمین دور مذاکرات هستهای برای رفع تحریمهای ظالمانه آمریکا قرار است امروز پنجشنبه 18 آذرماه در هتل «پله کوبورگ» وین از سرگرفته شود تا طرفهای برجام پس از مشورت با پایتختهایشان، پاسخها و پیشنهادات خود درباره دو سند ارائهشده جمهوری اسلامی ایران را ارائه کنند.
دور جدید مذاکرات وین دوشنبه 8 آذر به ریاست «انریکه مورا» معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و با حضور نمایندگان ایران، چین، فرانسه، آلمان، روسیه و انگلیس (در سطح معاونان وزرای امور خارجه و مدیران سیاسی) برگزار شد.
از دوشنبه هفته گذشته (8 آذر) که دور جدید مذاکرات آغاز شده است، آمریکاییها ضمن تقسیمکار با اروپاییها و صهیونیستها همچنان بر مدار تهدید و تحریم حرکت کردهاند و پادوهای داخلی آنها هم همچنان بر مدار انفعال و مقصرنمایی تیم هستهای دولت سیزدهم.
مقامات دستگاه دیپلماسی کشورمان طی 10 روز گذشته- از آغاز تا پایان دور هفتم مذاکرات وین- بارها مطالبه اصلی ایران را مطرح و بر «رفع مؤثر و قابل راستیآزمایی همه تحریمها» و «ارائه تضمین از سوی طرف مقابل» تأکید کردند.
بر همین اساس علی باقری، رئیس تیم مذاکرهکننده ایران بعد از پایان دور قبلی مذاکرات وین از ارائه دو سند (با موضوع لغو تحریمها و اقدامات هستهای ایران) به طرف مقابل خبر داد و گفت که پیشنهادات ایران مبتنی بر مبانی مشترک دو طرف بوده است.
باقری همچنین تأکید کرد که «پیشنهادهای ایران به قدرتهای جهانی را نمیتوان رد کرد و این پیشنهادها بر اساس بندهای توافق سال ۲۰۱۵ هستند.» و «ایران انتظار دارد دیگر طرفها پاسخ حقوقی و ادله منطقی خود را به پیشنهادهای طرف ایرانی ارائه کنند.» او همچنین اعلام کرد که «طرف اروپایی هم پیشنویس دهد، آن پیشنویس هم قابلمذاکره است.»
این روزها «امیرعبداللهیان» وزیر خارجه، «علی باقری» معاون سیاسی و «سعید خطیبزاده» سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در مواضع رسمی خود ضمن تأکید و پافشاری بر حقوق ملت ایران، «ارائه تضمین و لغو همه تحریمها» را شروط لازم برای موفقیت در مذاکرات وین عنوان میکنند.
در همین راستا سخنگوی دستگاه دیپلماسی ایران اعلام کرد که «اگر آمریکا برای رفع واقعی تحریمها بیاید، قطعاً میتواند بلیت بازگشت به اتاق برجام را دریافت کند وگرنه همچنان در خارج از میز برجام باقی خواهد ماند.»
حتی وقتی زمزمه طرحهایی مانند توافق موقت از سوی رسانههای غربی مطرح شد، سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه «چیزی کمتر از برجام نمیپذیریم» و «تمرکز اصلی و قطعی ما رفع تحریم است» تأکید کرد: «چیزی به نام توقف و گامبهگام و توافق موقت مطرح نیست.». علی باقری هم با بیان اینکه «توپ دقیقاًً در زمین آمریکا است» اعلام کرد طرح «کمتر در برابر کمتر» و «برجام پلاس» رد میشود.
اذعان غرب به جدیت و دست پُر ایران در مذاکرات هستهای
به دلیل اتخاذ همین مواضع از سوی جمهوری اسلامی ایران و البته در کنار آن «ترکیب جدید هیئت مذاکرهکننده» بود که برخی مقامات خارجی به جدیت جمهوری اسلامی اذعان کردند.
قابلتأمل آنکه هفته گذشته وقتی جریان تحریف در راستای حاشیهسازی و عملیات روانی خود بهترکیب تیم فنی و کارشناسی ایران خرده میگرفتند، «میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی در پیامیتوییتری با اشاره بهترکیب هیئت ایران حاضر در مذاکرات وین نوشت: «ترکیب هیئت ایران در مذاکرات رفع تحریمها در گفتوگوهای وین چشمگیر است. من معتقدم که این باید بهعنوان دلیلی بر نیات جدی (طرف ایرانی) تعبیر شود.»
او همچنین در پیام دیگری نوشته بود که «لحن ایران نشان میدهد که فضا برای مذاکرات بیشتر وجود دارد.»
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمیهم هفته گذشته در گفتوگویی در پاسخ به سؤالی درباره فرضیه کاهش غنیسازی اورانیوم ایران در قبال رفع جزئی تحریمها علیه جمهوری اسلامی گفت: «این چیزی نیست که من از آنها (طرف ایرانی) شنیدم. آنها درخصوص بازگشت به اجرای کامل برجام بهویژه درخصوص دریافت مزایای کامل این توافق بسیار قاطع هستند همانطور که در توافق اولیه ۲۰۱۵ اشاره شده بود و شامل جریانهای مالی و دسترسی آنها به بازار مالی و شماری محرکها به آن اشاره شده بود».
در همین زمینه روزنامه سعودی «الشرق الاوسط» (چاپ لندن) هم نوشت «درخصوص طرف ایرانی، انسجام تیم مذاکرهکننده واضح است و اینبار از حمایت کاملی از طرف تهران برخوردار هستند و تهران اهدافی برای خود تعیین کرده و قصد دارد آنها را محقق کند. علاوه بر این، تصمیمگیران در ایران برای چشمانداز به نتیجه نرسیدن مذاکرات آمادگی دارند.»
شکست سیاستهای فشار حداکثری ترامپ، انسجام و وحدت ملی و اساساًً وضعیت مطلوب اجتماعی و سیاسی در داخل ایران، عمق نفوذ راهبردی جمهوری اسلامی در منطقه، بهبود شرایط فروش نفت، افزایش ذخایر هستهای، رشد 48 درصدی صادرات، تداوم تدریجی گشایشهای ارزی،ترکیب تیم جدید هستهای و اتخاذ مواضع یکدست و هماهنگ و. .. دست ایران در مذاکرات هستهای را پُر کرده و طرفهای غربی را به انفعال کشانده است و این واقعیتی است که غربیها هم نیز به آن اذعان دارند.
هفته گذشته بود که یک عضو جمهوریخواه کنگره آمریکا (کلاودیا تنی) گفت که از «اعمال فشار به ایران» به «تحتفشار قرار گرفتن از سوی ایران» رسیدیم یا یک نشریه انگلیسی که در یادداشتی نوشت «آمریکا برای مذاکره به ایران التماس میکند.»
ایندیپندنت عربی نوشت: «ایران به شکل سازمانیافتهای در حال پیشبرد برنامههای خود نظیر غنیسازی اورانیوم ۶۰ درصدی و محدود کردن نظارتهای آژانس بینالمللی انرژی اتمیو توسعه موشکهای بالستیک و افزایش نفوذ منطقهای است... اکنونکه ایران به مذاکرات وین بازگشته است تلاش میکند با شروع مذاکرات کارتهای بیشتری در سرتاسر منطقه کسب کند. در چنین شرایطی واشنگتن طوری رفتار میکند که گویی به ایران برای این مذاکرات غیرمستقیم التماس میکند و مدام بر راهحل دیپلماتیک اصرار دارد... این مقامات آمریکایی در برابر اقدامات ایران در منطقه که مغایر منافع آمریکا و متحدانش در منطقه است، لب بستهاند تا در مسیر رسیدن به توافق با تهران به مشکلی برنخورند.»
توماس فریدمن در ادامه نوشت که تصمیم دونالد ترامپ برای خروج از برجام با تحریک و تشویق نتانیاهو یکی از «مخربترین، احمقانهترین و ضعیفترین تصمیمات مرتبط با امنیت ملی آمریکا پس از جنگ سرد بود.»
او تأکید کرده که ایران در این دور از مذاکرات به دلیل پیشرفتهایی که در برنامه هستهای خود کرده، اکنون با دست پر حاضر شده است.
روزنامه لبنانی «البناء» هم به نقل از یک دیپلمات سابق آمریکایی که درخصوص ایران کار میکرد، بدون ذکر نام او نوشت: «با ترورها و عملیاتهای خرابکارانه؛ و [واشنگتن] موفق هم نشد برنامه هستهای ایران را متوقف کند.»
در همین زمینه، روزنامه «والاستریت ژورنال» در یادداشتی نوشت: «برای ماهها است که دولت بایدن در حال التماس از ایران برای بازگشت به میز مذاکرات بوده است، البته میزی که ایالاتمتحده به معنای واقعی کلمه حتی در آن حضور هم نخواهد داشت. ایران مذاکره مستقیم با ایالاتمتحده را رد میکند در نتیجه مذاکرهکنندگان آمریکایی باید از طریق واسطههای اروپایی کار کنند. بهنظر میرسد که این تحقیر عامدانه ایالاتمتحده (توسط ایران) باعث انصراف (واشنگتن) نشده است.»
این روزنامه آمریکایی نوشت: «چین اکنون بهصورت علنی در حال خرید نفت ایران و بیاعتنایی به تحریمهای ایالاتمتحده است. .. همه التماسهای تیم بایدن تنها باعث مصممتر شدن ایران برای تقاضا کردن برای توافقی شده که حتی از توافق اوباما هم ضعیفتر است. چنین توافقی باعث اطمینانبخشی دوباره به هیچکس به غیر از تهران نخواهد شد».
روزنامه «نیویورکتایمز» هم در تحلیلی نوشت: «ایران با برگهای برنده خود، به دستان خالی آمریکا میخندد.»
رویکرد تهاجمیغرب در قبال ایران؛ از تهدید و لفاظی تا تحریم حقوق بشری و توقیف محمولههای تسلیحاتی و نفتی ایران
به موازات همین واقعیات موجود، آمریکاییها علیه جمهوری اسلامی ضمن تلاش برای کارشکنی در روند مذاکرات از یکسو به تشدید تهدیدها روی آورده و از سوی دیگر تحریم دوباره را در دستور کار قرار دادهاند.
رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران هفته گذشته و پیش از آغاز مذاکرات بدون اشاره به نقض برجام از سوی کشورش، ایران را به اعمال فشار بیشتر تهدید کرد و با هراس از پیشرفتهای فنی هستهای ایران مدعی شد اگر ایران مذاکراتی را که قرار است روز دوشنبه در وین از سر گرفته شود، بهعنوان بهانهای برای تسریع برنامه هستهای خود استفاده کند، آمریکا و شرکایش احتمالاً بر ایران فشار خواهند آورد.
وی در راستای تداوم تکرار سیاست شکستخورده فشار حداکثری مدعی شد که اگر ایران فکر میکند میتواند از این زمان برای ایجاد اهرمهای بیشتر استفاده کند و سپس خواهان یکچیز بهتر شود، این اقدام کارساز نخواهد بود. ما و شرکایمان این کار را انجام نخواهیم داد.
وزرای خارجه انگلیس و رژیم صهیونیستی هم یک روز پیش از مذاکرات ایران و گروه 1+4، بر عزم دو طرف برای مقابله با ایران تأکید و اعلام کردند که «لندن و تلآویو شب و روز برای مقابله با دستیابی ایران به سلاح هستهای با یکدیگر کار خواهند کرد.»!
«لیز تراس» وزیر خارجه انگلیس دیروز (چهارشنبه) در آستانه مذاکرات «وین» برای «رفع تحریمها» و احیای برجام که قرار است امروز (پنجشنبه) از سرگرفته شود، خطمشی تهدید و هشدار در پیش گرفت.
بنا بر گزارش شبکه «یورونیوز»، وزیر خارجه انگلیس دیروز (چهارشنبه) طی سخنرانی در اندیشکده «چتمهاوس» با تأکید بر لزوم پیوستن ایران به برجام گفت: «این (مذاکرات وین)، واقعاًً آخرین شانس ایران برای پیوستن (به برجام) است و من شدیداً آنها راترغیب به چنین کاری میکنم زیرا ما برای همکاری با همپیمانان خود برای ممانعت از دستیابی ایران به سلاحهای هستهای بسیار مصمم هستیم.»
وی سپس پس از این هشدارها گفت: «بنابراین آنها باید به توافق برجام بپیوندند. چنین چیزی به نفع آنها است».
علاوه این، وزارت دادگستری آمریکا همین دو روز پیش در اطلاعیهای مدعی شد که حکم مصادره دو محموله بزرگ تسلیحات ایران شامل ۱۷۱ موشک زمین به هوا، ۸ موشک ضدتانک و حدود یکمیلیون و یکصدهزار بشکه نفت ایران صادر شده است. در بیانیهای که روز سهشنبه در وبسایت وزارت دادگستری آمریکا انتشار یافته، آمده است: «وزارت دادگستری امروز از توقیف موفقیتآمیز دو محموله بزرگ تسلیحات ایرانی شامل ۱۷۱ موشک زمین به هوا و هشت موشک ضدتانک و همچنین حدود 1/1 میلیون بشکه فرآوردههای نفتی ایران خبر داد.» وزارت دادگستری آمریکا در اطلاعیه خود به نقل از متیو اولسن، دستیار دادستان کل ایالاتمتحده گفته که «اقدامات ایالاتمتحده در این دو مورد ضربه کوبندهای به دولت ایران و... وارد میکند»
علاوه بر این، آمریکاییها این هفته شماری از نهادها و مقامات کشورمان را به اتهام نقض حقوق بشر تحریم کردند. اعمال این تحریمها در حالی صورت گرفته که از هفته گذشته دور جدید مذاکرات در وین بین ایران و گروه ۱+۴ بهمنظور رفع تحریمها علیه ملت ایران کلید خورد و قرار است امروز پنجشنبه این مذاکرات که بنا به خواست اروپاییها برای مشورت با پایتختهایشان درباره دو پیشنهاد ایران متوقف شد، از سر گرفته شود.
جریان تحریف؛ پژواک صدای غربیها شرطگذاری ایران، سرکشی است! ایران باید امتیاز دهد! و...
این روزها که جمهوری اسلامی ایران در این دور از مذاکرات هستهای دست برتر را در اختیار داشته و ضمن برخورداری از وحدت نظر در داخل بر رفع همه تحریمهای ظالمانه آمریکا تأکید میکند و شرکای راهبردی ایران مانند چین و روسیه هم اعلام میکنند که آمریکاییها باید تمامی تحریمهای یکجانبه و غیرقانونی علیه ایران را رفع کند اما پادوهای داخلی غرب پژواک صدای آمریکاییها شدهاند!
جمهوری اسلامی ایران مطالبات اصلی خود را اعلام کرده است؛ «لغو همه تحریمها، راستیآزمایی مؤثر و درخواست تضمین»، غربیها خواستههای ایران را شنیدهاند، آمریکاییها به شکست فشار حداکثری علیه ایران اعتراف کردهاند، جمهوری اسلامی در این دور از مذاکرات با دست پر حاضر شده است... طرفهای برجام با تشدید تهدیدها و تحریمها به دنبال فرسایشی کردن مذاکرات و امتیازگیری بیشتر از ایران و درنهایت عوض کردن جای طلبکار و بدهکار و مطرح کردن مسائل موشکی و منطقهای هستند و در این شرایط مدعیان اصلاحات با القای شکست مذاکرات و ارسال سیگنال ضعف به خارج از تیم هستهای کشورمان خرده میگیرند و میگویند که مطالبات ایران زیادهخواهی است!
«فریدون مجلسی» فعال سیاسی اصلاحطلب، دیروز چهارشنبه در گفتوگو با روزنامه «آرمان ملی» گفته است: «ایران در جایگاه شرطگذاری برای طرفهای مذاکره نیست و این نوعی سرکشی است»!! یا «روزنامه اعتماد» که دیروز در مطلبی به نقل از دیپلمات سابق نوشت: ایران باید با درک این واقعیات که آمریکا قدرت مسلط جهانی است، روسیه در طول تاریخ بیش از آمریکا با ایران دشمنی کرده و مناسبات منطقهای نمیتواند جایگزینی برای مناسبات جهانی باشد، ریلگذاری سیاست خارجی خود را تغییر دهد. وی با بیان اینکه «باید اقتدار کشور را خرج منافع ملی کرد»، تأکید میکند «فرآیند مذاکرات بینالمللی، پروسه بدهبستان است و ایران باید در دور بعدی مذاکرات به تناسب امتیازدهی طرف مقابل انعطاف داشته باشد و امتیاز دهد!». «روزنامه شرق» هم دیروز به نقل از یک کارشناس مسائل منطقه (نصرتالله تاجیک) رویکرد ایران نسبت به رژیم صهیونیستی را «هسته اصلی معضلات ایران در منطقه و جهان» دانست و تأکید کرد: رویکرد ایران نسبت به اسرائیل در اوضاع سیاسی، اجتماعی و روند توسعه کشور تأثیر [منفی] داشته است.
نصرتالله تاجیک با بیان اینکه سیاست خارجی ما در قبال اسرائیل «نهتنها اجماعساز نیست؛ بلکه سبب تنهایی ما شده است و آسیبپذیری ما را افزون کرده است» تأکید میکند «باید مقداری در این رویکرد تجدیدنظر صورت بگیرد.»
باقری: از مواضع چین در مذاکرات وین قدردانی میکنیم
دور جدید مذاکرات ایران و گروه ۱+۴ برای رفع تحریمهای آمریکا علیه ایران بر اساس توافق باقری و مورا امروز پنجشنبه در شهر وین مجدد از سر گرفته خواهد شد.
علی باقری مذاکرهکننده ارشد و معاون سیاسی وزیر امور خارجه عصر دیروز (چهارشنبه 17 آذر) در تماس تلفنی با ما ژائوسو معاون وزیر امور خارجه چین درباره مذاکرات وین رایزنی و تبادلنظر نمود.
مذاکرهکننده ارشد ایران در این تماس تلفنی با اشاره به طیف وسیع همکاریهای دو طرف و همسویی مواضع دو کشور در بسیاری از موضوعات بینالمللی ازجمله در مذاکرات وین، از حمایت پکن از دیدگاههای جمهوری اسلامی ایران در موضوعات مهمیهمچون اولویت داشتن لغو تحریمهای غیرقانونی آمریکا و نیز دریافت تضمین از سوی ایران قدردانی نمود. باقری ضمن تبیین برخی موارد پیشنهادی هیئت ایرانی در قالب متون پیشنویس ارائهشده به سایر طرفها، تأکید کرد پیشنهادهای جمهوری اسلامی ایران بهصورت مستند و مستدل تدوین شده و بدیهیترین اقدام طرفهای مقابل در برابر این اقدام سازنده، اعلام نظر مستند و مستدل در مورد آن است. معاون وزیر امور خارجه چین نیز در این تماس تلفنی ضمن تأکید بر سودمندی و تداوم رایزنیها و هماهنگیهای طرفین در ادامه روند مذاکرات، ابراز امیدواری نمود سایر طرفها نیز با رویکردی سازنده به پیشرفت گفتوگوها کمک کنند.
واکنش خطیبزاده به تحریمهای جدید آمریکا
«سعید خطیبزاده» سخنگوی وزارت خارجه ایران هم روز گذشته به تحریمهای جدید آمریکا در میانه مذاکرات وین واکنش نشان داد و در توئیتی نوشت: حتی در میانه گفتوگوهای وین، آمریکا از اعمال تحریم علیه ایران دست برنمیدارد. سخنگوی دستگاه دیپلماسی خاطرنشان کرد: واشنگتن قادر به درک این مسئله نیست که کارزار «شکست حداکثری» و «گشایش دیپلماتیک» نقیض هم هستند. وی افزود: تشدید تحریمها، نهتنها اهرم نمیسازد- بلکه در تضاد با جدیت و حسن نیت ادعایی است.
المیادین از 5 شرط ایران در مذاکرات وین خبر داد
همچنین «المیادین»، عصر دیروز (چهارشنبه) به نقل از چند منبع آگاه خبر داد که هیئت اعزامیایران به مذاکرات وین پنج شرط برای ۱+۴ دارد. این شبکه لبنانی به نقل از منابع مذکور نوشت: «خواستهها اولاً رفع تحریمهای مربوط به توافق هستهای و... است.» این منابع اضافه کردند: «ازجمله شروط همچنین راستی آزمایی درباره رفع تحریمها و کسب ضمانت است.» بنابراین گزارش، «ازجمله دیگر شروط هیئت ایرانی در گفتوگوهای وین، جبران خسارتهای ایران و بازگشت تمامی طرفها به تعهدات ذیل توافق است.»
نیویورکپست: بایدنِ ضعیف حریف روسیه، چین یا ایران نمیشود
روزنامه «نیویورک پست» در یادداشتی به قلم «مایکل گودوین» عضو سابق مجلس نمایندگان آمریکا نوشت: بایدن در موضوع توافق با روسیه دچار مشکل است. او میخواهد با چین و ایران هم صحبت کند اما آنها به دنبال افزایش قدرت خود و شکست دادن دشمنانشان هستند. نیویورک پست نوشت: آمریکا اهداف مشخص و مشتهای آهنینی دارد ولی ما رئیسجمهور ناکارآمد و بیسروصدایی داریم که رهبر اتحادی از کشورهای مرفه خلع سلاح شده یا همان ناتو است. بایدن یکی از ضعیفترین رؤسای جمهور آمریکاست. در ادامه این مطلب آمده است: عقبنشینی پر هرجومرج از افغانستان نشاندهنده این است که او قصد دارد دوستان و متحدان آمریکا را تنها بگذارد. شبح آن فاجعه بر تمامی چالشهای سیاست خارجی آویزان است. سران روسیه، چین و ایران مطمئناً آن را در تفکرات خود در نظر میگیرند. افغانستان ممکن است تبدیل به یک پیشبینی غمانگیز ازآنچه در انتظار اوکراین، تایوان و عراق است، باشد. نیویورکپست نوشت: ایران بهاندازه روسیه و چین در بیاعتنایی کردن به بایدن جسور است. ایران برای ازسرگیری توافق هستهای که ترامپ آن را رها کرد، با مذاکرهکنندگان آمریکا ملاقات نمیکند و بایدن را مجبور میکند در دادن امتیازات پیشدستی کند.
منبع؛ کیهان