به گزارش راه شلمچه، مراسم تحلیف ترامپ به عنوان چهل و هفتمین رئیسجمهور آمریکا دیروز در کنگره آمریکا برگزار شد و ترامپ از امروز رسماً کار خود را در کاخ سفید آغاز میکند. بر اساس گزارشها برای برگزاری مراسم تحلیف وی 250 میلیون دلار هزینه شد و این در حالی است که ساکنان لسآنجلس آمریکا با هزینههای بازسازی خانههای آتشگرفته خود دست و پنجه نرم میکنند.
امنیتیترین مراسم تاریخ آمریکا
طبق گزارش رسانههای محلی آمریکا، برگزاری مراسم تحلیف «دونالد ترامپ» تحت شدیدترین تدابیر امنیتی در ساختمان کنگره در واشنگتن برگزار شد که شامل ۴۸ کیلومتر حصارکشی، اعزام بیش از ۲۵ هزار نیروی پلیس و استفاده از فناوریهای ردیابی، از جمله پهپادها بود. ترور نافرجام ترامپ که طی آن گوش او با گلوله خراش برداشت، نگرانیها در این کشور را دو چندان کرده است. خبرگزاری روسی «راپتلی» درباره تدابیر شدید امنیتی در این مراسم نوشت: «گارد ملی آمریکا ۵ هزار سرباز را از ۴۰ ایالت برای تامین امنیت این مراسم بسیج کرده است. رسانههای آمریکایی این مراسم را امنیتیترین مراسم تحلیف ریاستجمهوری در تاریخ آمریکا عنوان کردهاند.»
دومین مراسم تحلیف ترامپ از حمایت غولهای فناوری برخوردار بود که علناً بازگشت ترامپ را جشن گرفتهاند. ایلان ماسک ثروتمندترین فرد جهان، مارک زاکربرگ مدیرعامل متا، جف بزوس بنیانگذار آمازون و «شو زی چو»، مدیرعامل اجرائی تیکتاک در این مراسم حضور داشتند. تیک تاک به لطف همین نزدیکی به ترامپ بود که روز یکشنبه 12 ساعت پس از ممنوعیت فعالیت در آمریکا با فرمان ترامپ برای 170 میلیون کاربر آمریکایی دوباره باز شد. متا، آمازون، اپل، گوگل، ماکروسافت، اوبر و شرکت هوش مصنوعی «اُپناِیآی» هرکدام حداقل یک میلیون دلار به صندوق کمیته ویژه مراسم تحلیف ترامپ کمک کردند. بزرگان رمزارز نیز مبالغ قابل توجهی را برای این مراسم اختصاص داده بودند.
او بازگشته است
در حالی که در ایران بسیاری از اصلاحطلبان به دنبال مذاکره با ترامپ هستند در خود آمریکا و حتی در بین متحدان سنتی این کشور بسیاری به شدت نسبت به روی کار آمدن وی نگران هستند. او به یک طبقه راست افراطی در آمریکا تعلق دارد که قرار است ایدههای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی آنها را پیاده کند. او گفته است میلیونها مهاجر غیر قانونی را از آمریکا اخراج میکند کاری که پاپ آن را «شرمآور» خوانده است. ترامپ خواستار الحاق کانادا، گرینلند و کانال پاناما به آمریکا شده است. مکزیک، چین، اروپا، بریکس و کانادا را به وضع تعرفههای سنگین تهدید کرده است، ترامپ حتی اعضای همپیمان به خود آمریکای ناتو را تهدید کرده است که باید هزینههای دفاعی خود را افزایش بدهند. ترامپ همچنین تهدید کرده است که از برخی از معاهدات بینالمللی خارج خواهد شد. دیروز بسیاری از رسانهها در گزارشهای خود نوشته بودند «او بازگشته است» وهمه درباره بازگشت وی ابراز نگرانی میکردند. نشریه «تایم» در جدیدترین شماره خود تصویری از ترامپ پشت میز کار خود در کاخ سفید را منتشر کرد که در آن نشان میدهد دونالد ترامپ به سرعت پس از مراسم تحلیف در حال پرتاب کردن لوازم رئیسجمهور بایدن و عینک آفتابی معروف او از روی میز است. روی جلد تایم هم جمله کوتاهی با این مضمون نوشته شده بود که «او بازگشته است»
گاردین هم در گزارش خود با هشدار درباره خطرات بازگشت ترامپ به قدرت نوشته است:«متحدان غربی آمریکا که برای بازگشت دونالد ترامپ آماده میشوند، هنوز به بهترینها امیدوارند، اما عمدتاً برای آنچه که ممکن است بدترین وضعیت آشفته و بحرانی جهان باشد، آمادگی ندارند.» این رسانه انگلیسی در گزارش خود نوشته است: پیش از مراسم تحلیف، ترامپ سیگنالهایی ارسال کرد، حجم تعرفهها را علیه کانادا، چین و مکزیک افزایش داد و قول داد گرینلند و کانال پاناما را بخرد- و اگر نه، بهگرینلند و کانال پاناما حمله کند و بر بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل برای پذیرش آتشبس غزه که از ماه می(اردیبهشت) در برابر آن مقاومت کرده بود، فشار آورد.»
به گزارش ایسنا به نقل از گاردین غیرقابل پیشبینی بودن، شیوه عمل ترامپ است، او به وال استریت ژورنال چندی پیش گفته بود از اینکه « شی جین پینگ، رئیسجمهور چین به من احترام میگذارد، خوشحالم، زیرا میداند که من دیوانه هستم». متأسفانه، ترس از دیوانه کاهش مییابد، اگر او گهگاه کاری واقعاً آشفته و بحرانزا انجام ندهد. او نمیتواند امیدوار باشد که جنگ اوکراین را در ۲۴ ساعت پایان دهد، اخراجهای دسته جمعی را آغاز کند یا تعرفههای ۲۵ درصدی را در سراسر جهان وضع کند، اما انتظار میرود که نشان دهد که کدام کشورهای خارجی در نظر او هستند؛ از کانادا، چین و مکزیک شروع میشود.
به گزارش ایسنا به نقل از گاردین دیپلماتهای کانادایی که از قرار گرفتن در خط مقدم در کنار چین حیرتزده هستند بیشتر هفته گذشته را در واشنگتن گذراندند و سعی کردند گوش سناتورهای جمهوریخواه را پر کنند. علیرغم اختلافات داخلی، کانادا مدعی است که اگر ترامپ جنگ تجاری خود را آغاز کند، سه مرحله تلافیجویانه برای واردات ۱۵۰ میلیارد دلاری از آمریکا در نظر گرفته است. رئیسجمهور مکزیک هم که روز جمعه با وزرای خارجه آمریکای لاتین برای طراحی استراتژی مشترک در مقابل ترامپ گفتوگو کرد، میگوید که در صورت آغاز اخراج دستهجمعی، این کشور برنامههای کنسولی دارد. چین هم یک سال است که برنامههای تلافیجویانه خود را آماده میکند و به دنبال متحد است.
تقابل با کنگره
رسانه آمریکایی«بیزینس اینسایدر» هم در بحبوحه تهدیدات ترامپ برای خارج کردن این کشور از سازمان ناتو خاطرنشان کرد که چنین اقدامی به یک تقابل قانونی با کنگره منجر خواهد شد. بر اساس این گزارش «دونالد ترامپ» در سال ۲۰۱۸ در اولین دوره ریاست جمهوری خود به طور خصوصی هشدار داد که ممکن است آمریکا را از ناتو خارج کند. او شکایت میکرد که سایر اعضای ائتلاف سهم منصفانهای از مخارج نظامی را هزینه نمیکنند و همین امر باعث شده تا مالیاتدهندگان آمریکایی این کار را انجام دهند. اما کنگره طور دیگری فکر میکرد و یک ماده ویژه را در قانون مجوز دفاع ملی ۲۰۲۰ اضافه کرد که بودجه ارتش آمریکا را تعیین میکند. این ماده تصریح میکند که رئیسجمهور نمیتواند بدون اینکه کنگره موافقت کند، یا دو سوم سنا موافق باشند، بهطور یکجانبه آمریکا را از ناتو خارج کند. به گزارش بیزنس اینسایدر، اگر ترامپ در دوره دوم ریاستجمهوری خود به تهدیدش عمل کند، خروج از ناتو به یک تقابل حقوقی تبدیل خواهد شد که احتمالا در دادگاه حل و فصل میشود و ممکن است به نفع کنگره باشد. مشکل این است که اگرچه قانون اساسی تصریح میکند که رئیسجمهور قدرت مذاکره درباره معاهدات را دارد، اما مشخص نمیکند که آیا او قدرت شکستن آنها را دارد یا خیر. طبق گزارش «کارن سوکول»، وکیل سرویس تحقیقات کنگره که مسائل مربوط به کنگره را تجزیه و تحلیل میکند، اگرچه کنگره در گذشته تا حدودی خروج رئیسجمهور از یک معاهده را محدود کرده، ماده ۱۲۵۰ اولین قانونی است که در آن کنگره خروج یکجانبه رئیسجمهور از یک معاهده را ممنوع کرده است. این پایگاه خبری- تحلیلی آمریکایی در بخش پایانی گزارش خود تصریح میکند اساساً ممکن است ترامپ برای آسیب رساندن به ناتو نیازی به خروج رسمی از ناتو نداشته باشد. بهعنوان مثال، یک ارزیابی نظامی که سال گذشته توسط کارشناسان انگلیسی انجام شد، نشان داد که ترامپ میتواند صرفاً با اقدامی کمتر از این در ائتلاف خرابکاری کند. این میتواند شامل به حداقل رساندن مشارکت ایالات متحده در مانورهای ناتو یا محدود کردن افسران آمریکایی که بهعنوان فرماندهان ناتو خدمت میکنند، باشد.
استعفای دسته جمعی دیپلماتها
خبر دیگر این که گزارش واشنگتن پست حاکی است روز دوشنبه و ساعاتی قبل از شروع مراسم تحلیف ترامپ دهها دیپلمات ارشد وزارت خارجه این کشور از جمله «جان باس»، معاون امور سیاسی و «جف پیات»، دستیار ارشد وزیر خارجه استعفای خود را اعلام کردند. به نوشته این روزنامه آمریکایی، این موج قابل توجه استعفای دیپلماتهای وزارت خارجه حاکی از تغییر سیاست شدید این وزارتخانه خواهد بود چون ترامپ پس از چهار سال ریاست جمهوری جو بایدن به دنبال تخریب صفحه شطرنج دیپلماتیک جهانی است. ترامپ در مبارزات انتخاباتی خود وعده داده بود که مقامات دولتی فاقد وفاداری به سیاست کاریاش را برکنار کند.