به گزارش راه شلمچه، در شرایطی که طی روزهای اخیر ۳ ضلع رسانهای، شامل رسانههای عبری، غربی و معاند بهصورت گستردهای روی «شکست سامانههای پدافندی ایران» در مواجهه با جنگندههای اسرائیلی مانور میدادند و میکوشیدند اینگونه القا کنند که خسارتهای حمله صهیونیستها زیاد بوده و جمهوریاسلامی در این زمینه «پنهانکاری» میکند، اما اکنون زوایای تازهای از «اصل ماجرا» در حال منتشر شدن است.
اگرچه رسانههای غربی در روزهای گذشته با استناد به منابع ادعایی خود، «بزرگنمایی» حمله رژیمصهیونیستی و القای «شکست» سامانههای پدافندی ایران را در دستورکار داشتند، اما انتشار تصاویر ماهوارهای تازه از یکسو و تحلیلها و اظهارنظرهای کارشناسان نظامی - امنیتی غربی ازسوی دیگر، نشان داد نهتنها آسیبهای ناشی از حمله صهیونیستها بهصورت قابلتوجهی کمتر از ادعاهای طرفهای غربی است، بلکه ساختار پدافندهوایی کشور نیز با عملکرد موفق خود توانسته «سپر استواری» برای تامین امنیت آسمان ایران باشد.
راز شکست عملیات صهیونیستها
در ارزیابی نظرات تحلیلگران سیاسی - نظامی غربی، یک نکته ویژه بیش از پیش جلوهگری میکند؛ اینکه ساختار پدافندی ایران با بهرهگیری از تسلیحات و تجهیزات بومی، توانسته طرحریزیهای عملیاتی تلآویو با هدف وارد آوردن آسیبهای گسترده به زیرساختهای نظامی - امنیتی ایران را ناکام بگذارد.
در شرایطی که بررسیها از عملکرد بهتر سامانههای بومی پدافندهایی ایران نسبت به سامانههای وارداتی، ازجمله اس-۳۰۰ حکایت دارد، موفقیت تسلیحات ایرانی سبب حیرت کارشناسان غربی شدهاست؛ تا جایی که برخی عملکرد موفق یک «سامانه ناشناخته ایرانی» را بهعنوان اصلیترین دلیل «شکست» عملیات نظامی اسرائیل علیه ایران ارزیابی کردهاند.
بر این اساس هم بود که طی روزهای اخیر بار دیگر توجه کارشناسان و تحلیلگران سیاسی - نظامی به دوربردترین سامانه موشکی پدافند هوایی نیروهای مسلح ایران، یعنی «باور ۳۷۳» جلب شدهاست؛ سامانهای بومی که با رقم زدن عملکرد بهتر نسبت به سامانههای وارداتی، مانند اس-۳۰۰، بیش از هر چیز از پیشرفت خیرهکننده تسلیحات بومی ایران و رقابت آنها با نمونههای مدرن و پرسروصدای خارجی حکایت دارد.
دست بالای پدافند هوایی
طی دهههای گذشته، اعمال تحریمهای تسلیحاتی گسترده علیه ایران، یکی از مهمترین اثرات خود را در حوزه بومیسازی سامانههای پدافندی برجا گذاشتهاست؛ تا جایی که در سال ۱۳۹۵ با رونمایی از یک دستاورد راهبردی در این حوزه همراه شد.این محصول استراتژیک، حاصل کار مطالعاتی بین پدافند هوایی، وزارت دفاع و برخی از دانشگاهها بود که با همه فرازونشیبهایی که داشت، در سال۱۳۹۷ به مرحله شلیک آزمایشی رسید و سال بعد از آن، یعنی در آخرین روز مردادماه ۱۳۹۸، بهصورت رسمی به نیروی پدافند هوایی ارتش تحویل داده شد که در ادامه با بخشی از مشخصات آن آشنا میشویم.
مشخصات پدافند باور ۳۷۳
نوع: سامانه پدافند هوایی برد بلندسازنده: وزارت دفاع
برد: بیش از ۳۰۰کیلومتر
تعداد آتشبار: ۴فروند موشک
ارتفاع درگیری: حدود ۳۲کیلومتر
رادارها: معراج ۴ با برد ۴۵۰کیلومتری
ویژگیها
- دارای توانایی رهگیری انواع جنگنده، پهپاد، موشک کروز و موشک بالستیک
- برخوردار از توان هدف قرار دادن جنگندههای نسل ۵ رادارگریز
- کشورهای بسیار محدودی از چنین سامانهای برخوردارند
- باور ۳۷۳ بلندبردترین سامانه دفاع هوایی نیروهای مسلح ایران بهشمار میرود
- توانایی کشف اهدافی در برد بیشاز ۴۵۰ کیلومتری
- توان ردگیری اهداف در برد حدود ۴۰۵ کیلومتری
- دارای قابلیت کشف همزمان ۳۰۰ هدف
مشخصات موشکهای باور ۳۷۳
موشک «صیاد ۴» و «صیاد ۴ بی»
برد: بیش از ۳۰۰ کیلومتر
ارتفاع درگیری: ۲۷ تا ۳۲ کیلومتر
قطر: ۵۱۵ میلیمتر
طول: ۸ متر
وزن سرجنگی: ۱۸۰ کیلوگرم
مقایسه باور ۳۷۳ با اس-۳۰۰
یکی از موضوعهایی که سامانه پدافندی باور ۳۷۳ ایران را، بهعنوان «سامانه رازآمیز و ناشناخته» ایرانی و از اصلیترین عوامل شکست حمله اخیر رژیمصهیونیستی، در کانون توجه تحلیلگران غربی قرار داده، عملکرد موفقتر آن نسبت به سامانههای وارداتی، ازجمله اس-۳۰۰ بودهاست.مقایسه مشخصات و ویژگیهای این دو سامانه دربردارنده نکات جالب توجهی است که نشان میدهد ویژگیهای باور ۳۷۳ بالاتر از اس-۳۰۰ بوده و به مشخصات اس-۴۰۰ نزدیکتر شدهاست. در ادامه به بررسی برخی ویژگیهای «باور ۳۷۳» و «اس-۳۰۰» میپردازیم.
۱- شناسایی اهداف
باور ۳۷۳:
شناسایی همزمان ۳۰۰ هدف در محدوده ۴۵۰ کیلومتریاس-۳۰۰:
شناسایی همزمان ۳۰۰ هدف در محدوده ۳۰۰ کیلومتری۲- حمله همزمان به اهداف
باور ۳۷۳:
دارای قابلیت حمله همزمان به ۳۶ هدف در فاصله ۳۰۰ کیلومتریاس-۳۰۰:
دارای قابلیت حمله همزمان به ۶ هدف۳- ارتفاع درگیری
باور ۳۷۳:
- ۳۲ کیلومتر
اس-۳۰۰:
- ۲۷ کیلومتر
۴- برد موشکهای سامانه
باور ۳۷۳:
بیش از ۳۰۰ کیلومتراس-۳۰۰:
در نسخههای جدید حدود ۱۹۵ کیلومتر۵- قابلیت تقویت و توسعه
باور ۳۷۳:
بهدلیل بومی بودن صددرصدی باور ۳۷۳، امکان بهروزرسانی و اصلاحات سریع دارداس-۳۰۰:
بهدلیل وارداتی بودن، بهروزرسانی و اصلاحات با مشکلات بیشتری مواجه است
منبع: روزنامه همشهری