به گزارش راه شلمچه، «درحالیکه برخی از مسائل اصلی ممکن است قابل حل باشند؛ موضوع تحریمها ممکن است غیرقابل عبور باشد»؛ این نظر اندیشکده آمریکایی مؤسسه کشورهای عربی خلیج فارس در واشنگتن است.
این اندیشکده در ادامه افزوده که مقامات ایرانی پیشنهاد دادهاند ذخایر اورانیوم با غنای ۶۰ درصد خود را در مقابل برخی کاهشهای اولیه تحریمهای آمریکا کاهش دهند، اما در عمل ممکن است موضوع تحریمها غیرقابل حل باشد.
بر اساس تحلیل ارائه شده توسط این اندیشکده، ایران خواستار تخفیف گسترده تحریمهای ثانویه تحت رهبری آمریکا و همچنین الزامآور بودن تعهدات ایالات متحده به لغو تحریمها و دیگر مفاد توافق است.
در این تحلیل آمده که در هر توافق جدید با واشنگتن، احتمالاً تهران میخواهد نهتنها همه تحریمهای ثانویه بر بخشهای اقتصادی ایران لغو شود؛ بلکه نواقصی که در برجام شناسایی شده بود - از جمله محدودیت دسترسی ایران به تراکنشهای دلاری - نیز برطرف گردد.
ترامپ، تن به لغو تحریم نمیدهد
به نظر مؤسسه کشورهای عربی خلیجفارس در واشنگتن «بعید است ترامپ شرایط ایران درباره لغو تحریمها را بپذیرد.»
این اندیشکده تأکید کرده که ترامپ هم در دوره اول ریاستجمهوری و هم در ماههای نخستین دوره دوم خود، تحریمها را در کانون سیاست خود در قبال ایران قرار داده بود.
علاوهبر این، بازگرداندن فشار تحریمی، دلیل اصلی خروج ترامپ از برجام در سال ۲۰۱۸ بود. پس از آن خروج، ترامپ نهتنها تمام تحریمهای قبلی را بازگرداند؛ بلکه تحریمهای بیشتری برای اعمال «فشار حداکثری» بر اقتصاد ایران اضافه کرد.
به گزارش فارس، این اندیشکده افزوده که حتی اگر ترامپ با تخفیف تحریمها موافقت کند؛ بعید است او یا دولتش محدودیتهایی که قانونگذاران جمهوریخواه در کنگره وضع کردهاند را نادیده بگیرند. چندین قانون اعمال تحریمهای اقتصادی بر ایران از جمله قانون تحریمهای ایران (ISA) به امضای رئیسجمهور رسیده و در قانون تثبیت شدهاند.
از سوی دیگر، حتی اگر ترامپ با کاهش تحریمهای اعمال شده از طریق دستورات اجرائی که خودش صادر کرده موافقت کند؛ لغو تحریمهای مبتنی بر قانون نیازمند اقدامات کنگره است؛ «اقدامی که احتمالاً امکانپذیر نیست».
در این تحلیل آمده که در بهترین حالت، دولت جدید ممکن است قادر باشد برخی تحریمها را مانند اقداماتی که در اجرای برجام صورت گرفت به حالت تعلیق درآورد اما باز هم این امر با خطرات حقوقی و سیاسی داخلی روبهرو خواهد شد.
تضمین گرفتن از آمریکا تقریباً غیرممکن است
مؤسسه کشورهای عربی خلیجفارس در واشنگتن در ادامه تأکید کرده که ایران در شرایطی خواهان دریافت تضمینهایی برای عدم خروج ایالات متحده از توافق جدید است که در نظام سیاسی ایالات متحده، یک رئیسجمهور نمیتواند رئیسجمهور بعدی را از تغییر یا خروج از توافقات بینالمللی بازدارد؛ مگر آنکه توافق به عنوان یک معاهده رسمی و با تصویب دو سوم سنای آمریکا به تصویب برسد؛ روندی که «تقریباً غیرممکن» است.
غنیسازی؛ موضوع مورد بحث دو کشور
از سوی دیگر، این اندیشکده به اظهارات ضد و نقیض مسئولان آمریکایی در مورد غنیسازی اورانیوم در ایران هم اشاره میکند.
در شرایطی که ایران بر حق خود برای غنیسازی تأکید دارد و تنها در مورد درصد آن حاضر به مذاکره است؛ مسئولان آمریکایی از جمله مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، تأکید کردهاند که ایران باید به غنیسازی اورانیوم خود پایان داده و اورانیوم مورد نیاز را از کشورهای دیگر وارد کند.
مسئلهای که به نظر میرسد محل اختلاف جدی بین مذاکرهکنندگان دو کشور خواهد بود.
این اندیشکده همچنین تأکید کرده که آمریکا میخواهد مذاکرات را به سمت برنامه موشکی ایران هم سوق دهد. این در حالی است که تهران به طور مکرر تصریح کرده که این مذاکرات باید تنها بر موضوع هستهای متمرکز باشد و برنامه موشکی ایران غیرقابلمذاکره است.
در مجموع، این اندیشکده معتقد است که موانع قابلتوجهی در مسیر دستیابی به توافق بین تهران و واشنگتن وجود دارد.
نیویورکتایمز: آمریکا زمان میخواهد هیچ توافقی حاصل نشد
نیویورکتایمز نیز نوشت: سومین دور مذاکرات ایران و آمریکا که بخشی از آن به صورت مکتوب انجام شد، شنبه بعد از چند ساعت بین مقامهای ارشد و تیمهای کارشناسی دو طرف در مسقط پایان یافت. طبق این گزارش به نقل از یک مقام ارشد آمریکایی، گرچه مذاکرهکنندگان آمریکایی موافقت کردند که مذاکرات ادامه یابد، زمانبندی مشخصی اعلام نشد.
او گفت که «فضای مذاکرات بسیار جدی و سازنده بود و از برخی از مسائل بزرگتر فاصله گرفتیم، اما این به معنای حل تمام اختلافات ما نیست».
به گزارش روزنامه آمریکایی نیویورکتایمز، این مقام ناشناس افزود «در مورد مسائل بزرگ و کوچک اختلافنظر داریم و این هفته در پایتختها گفتوگوهایی برای کاهش اختلافاتمان انجام خواهد شد».
این مقام ارشد آمریکایی همچنین گفت که دور بعدی مذاکرات در اروپا و با میانجیگری عمان برگزار خواهد شد.
روزنامه آمریکایی به نقل از یک فرد دیگر آشنا با مذاکرات گزارش داد که «دور بعدی گفتوگوها به احتمال زیاد در دو هفته آینده برگزار خواهد شد و طرف آمریکایی به کمی زمان برای بررسی اطلاعات و پیشنهادات ایرانیها نیاز دارد». این فرد گفت که طرف آمریکایی میخواهد مذاکرات را به مکانی در دسترستر و نزدیکتر به ایالات متحده منتقل کند.
به گفته او، «هر دو تیم آمریکایی و ایرانی روز شنبه چارچوبی برای مذاکرات ارائه کردند و در مورد طیف وسیعی از مسائل گفتوگو کردند؛ هرچند هیچ توافقی حاصل نشد».
به تحلیل نیویورکتایمز، گرچه تداوم مذاکرات امیدهایی را برای دستیابی به توافق ایجاد کرده اما لزوماً توافق در دسترس نیست و مذاکرات هنوز هم میتواند در سطح فنی که چالشبرانگیزترین بخش مذاکرات قبلی بود، با شکست مواجه شود.
همچنین این احتمال وجود دارد که در حین مذاکره بر سر توافق دائمی، یک توافق موقت برای توقف غنیسازی اورانیوم حاصل شود.
ادعای روزنامه آمریکایی درباره اختلاف اساسی تهران و واشنگتن
روزنامه والاستریت ژورنال هم روز شنبه در گزارشی نوشت: «مذاکرهکنندگان آمریکایی و ایرانی روز شنبه مذاکرات هستهای را از سر گرفتند، در حالی که دو طرف بر سر این سؤال اساسی که آیا تهران میتواند به غنیسازی اورانیوم ادامه دهد یا خیر، اختلافنظر دارند».
والاستریت ژورنال به سخنان مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا اشاره داشت که گفته بود ایران میتواند یک برنامه هستهای غیرنظامی داشته باشد، به شرطی که از سوخت هستهای وارداتی استفاده کند.
به گزارش فارس، این روزنامه آمریکایی در گزارش خود نوشت: «ایران که اصرار دارد برنامه هستهایاش صلحآمیز است، مدتهاست از وابستگی به منابع خارجی سر باز زده و تاکید کرده است که حق غنیسازی مواد هستهای خود را دارد».